Tyrimas atskleidė liūdną tiesą apie poras, dirbančias iš namų

Pasaulinė pandemija privertė viso pasaulio gyventojus dirbti iš namų, todėl žmonės dažnai visą parą ir 7 dienas per savaitę bendraudavo su artimaisiais ir giminaičiais.

 Neseniai JAV ir Kinijos mokslininkų atlikto tyrimo duomenimis, namų ūkio poreikių ir karjeros užduočių derinimas heteroseksualioms sutuoktinių poroms kėlė labai skirtingus iššūkius.<br> 123rf nuotr.
 Neseniai JAV ir Kinijos mokslininkų atlikto tyrimo duomenimis, namų ūkio poreikių ir karjeros užduočių derinimas heteroseksualioms sutuoktinių poroms kėlė labai skirtingus iššūkius.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-13 14:01

Neseniai JAV ir Kinijos mokslininkų atlikto tyrimo duomenimis, namų ūkio poreikių ir karjeros užduočių derinimas heteroseksualioms sutuoktinių poroms kėlė labai skirtingus iššūkius.

Šių skirtumų centre – namų ruoša ir laikas šeimai, įskaitant tokius darbus, kuriuos buvo galima atlikti dirbant iš namų – pavyzdžiui, skalbimą ar siurbimą – ir atsidavimą tokioms pareigoms, kaip vaikų miegas ar užkandžiai.

Tyrimo rezultatai pagrįsti 223 porų iš Kinijos ir Pietų Korėjos apklausa, kurioje dalyvavo namų ūkiai su vaikais ir be jų.

Dalyvių buvo klausiama, kiek su darbu nesusijusių užduočių jie atlikdavo dirbdami namuose ir kaip tai veikė jų šeimyninius įsipareigojimus.

„Nustatėme, kad vyrų ir moterų patirtis dirbant namuose nebuvo vienoda“, – sako Ohajo valstijos universiteto (JAV) vadybos profesorė Jasmine Hu.

Statistika atskleidė, kad visi manė, jog dirbdami iš namų vieni nuveikė daugiau darbų namuose. Kai poros būdavo namuose kartu, vyrai paprastai atlikdavo mažiau namų ruošos darbų. Moterims vyro buvimas namuose darbo valandomis visiškai nepalengvindavo namų ruošos krūvio.

Abiejose tiriamose šalyse žmonos teigė jaučiančios didesnį kaltės jausmą dėl to, kad nesuspėjo atlikti namų ruošos darbų ir praleisti daugiau laiko su šeima, kai buvo paprašytos atlikti daugiau darbų biure. Vyrų kaltės jausmas buvo pastebimas tik Pietų Korėjoje surinktuose duomenyse.

Tyrėjai taip pat nagrinėjo darbdavio sankcionuotą namų ir biuro darbo tvarkos lankstumą. Kai vyrai turėjo lanksčią darbo tvarką, žmonos daugiau profesinio darbo atlikdavo dirbdamos namuose; kai žmonos turėjo lanksčią darbo tvarką, vyrai, dirbdami namuose, atlikdavo daugiau užduočių namuose.

„Šie rezultatai rodo, kad vyrai galėtų padėti nuotoliniu būdu dirbančioms žmonoms, kai jie turi lankstesnius darbo grafikus – ir atlikti daugiau šeimyninių užduočių, kai žmonos turi griežtesnius darbo grafikus“, – sako J.Hu.

Be to, tiek vyrai, tiek moterys jautė didesnę kaltę dėl savo darbo ir didesnį konflikto tarp namų ir profesinio gyvenimo jausmą – nes dirbdami namuose jie atlikdavo daugiau su namais susijusių užduočių.

Tyrėjų teigimu, tyrimo tikslas – pagerinti darbo namuose patirtį tiek darbuotojams, tiek darbdaviams – ir parodyti, kad lankstumas ir supratimas yra svarbūs, ypač namų ūkiuose, kuriuose abu suaugę partneriai dirba ne biure, o namuose.

Tyrimo autoriai teigia, kad partneriai turi dalytis namų ūkio pareigomis, o įmonės turėtų pripažinti sunkumus, kylančius vis labiau trinant ribas tarp darbo ir namų gyvenimo.

„COVID-19 visiems laikams pakeitė tai, kaip mes dirbame, – sako mokslininkė. – Nuotolinis darbas tapo daug įprastesne norma. Žmonės tikrai priprato prie darbo iš namų privalumų ir daugelis nenori grįžti į biurą dirbti visą darbo dieną“.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Personnel Psychology“.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.