Kas yra tie keisti „kirminai“, kuriuos kartais matome akyse?

Apie 76 proc. visų regos sutrikimų neturinčių žmonių kartais mato plūduriuojančius objektus – judančias struktūros, panašias į mažus kirminus, kurios kartais atsiranda regėjimo lauke, žiūrint į kažką ryškaus ir vientiso – pavyzdžiui, dangų, sniegą ar baltą ekraną.

Apie 76 proc. visų regos sutrikimų neturinčių žmonių kartais mato plūduriuojančius vaizdus.<br>Wikimedia commons.
Apie 76 proc. visų regos sutrikimų neturinčių žmonių kartais mato plūduriuojančius vaizdus.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2023, 2:09 PM

Mokslinis jų pavadinimas yra Muscae volitantes, arba „skraidančios muselės“. Tačiau tai nėra vabzdžiai.

Tai gali būti audinių gabalėliai, raudonieji kraujo kūneliai arba baltymų gumulėliai, plūduriuojantys stiklakūnyje – į gelį panašioje, akies formą palaikančioje medžiagoje, esančioje tarp lęšiuko ir tinklainės.

Šviesa patenka į akį per lęšiuką ir suaktyvina tam tikras tinklainės ląsteles, tačiau objektai plūduriuojantys akies stiklakūnyje meta šešėlius ant tinklainės ir taip sukuria savotiškus vaizdus, kuriuos daugelis iš mūsų ir mato.

Dar vienas keistas reiškinys – judantys šviesos taškeliai, matomi žiūrint į dangų. Šis efektas vadinamas priešingu plūduriuojančių vaizdų efektui, nes matomi objektai nėra šešėlis, kurį meta kažkas stiklakūnyje, jie yra matomi iš tikrųjų dėl baltųjų kraujo kūnelių, esančių tinklainės kapiliaruose.

Šios imuninės ląstelės yra pakankamai didelės, kad sulėtintų raudonųjų kraujo kūnelių judėjimą, todėl kapiliaruose susidaro sritys, kuriose yra tik plazma, kuria juda baltasis kraujo kūnelis, o paskui jį raudonųjų kraujo kūnelių sankaupa.

Žiūrėdami į mėlyną ryškią sritį – pavyzdžiui, dangų – iš tikrųjų galime matyti, kaip jie juda, nes plazma ar baltieji kraujo kūneliai mėlynos šviesos nesugeria taip, kaip raudonieji kraujo kūneliai.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.