Mokslininkai teigia, kad Valentino dieną švęsti verta – tačiau nebūtinai taip, kaip įsivaizduojate

Valentino dienos minėjimas dažnai kelia diskusijų – kai kurie žmonės ją laiko tik komerciniu košmaru, o kiti tikisi romantiškos dienos, kupinos brangių dovanų ir įmantrių gestų.

Jei visiškai nepritariate idėjai leisti pinigus šia proga, vis tiek galite įprasminti Valentino dieną su savo partneriu rodydami jam fizinę meilę.<br>123rf nuotr.
Jei visiškai nepritariate idėjai leisti pinigus šia proga, vis tiek galite įprasminti Valentino dieną su savo partneriu rodydami jam fizinę meilę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2023, 3:30 PM, atnaujinta Mar 7, 2023, 9:44 AM

Šiandien brangesnių ar kuklesnių su šia proga siejamų dovanų asortimentas labai platus: pramogos SPA, romantiškos vakarienės, saldžios dovanos ar net seksualūs apatiniai ir dar daugybė kitų. Vis dėlto, net jei visiškai nepritariate idėjai šia proga leisti pinigus, vis tiek galite įprasminti Valentino dieną su savo partneriu pademonstruodami jam fizinę meilę.

Galbūt tai skamba akivaizdžiai, tačiau, pasak „We-Vibe“ santykių ekspertės Becky Spelman, kai kurie žmonės dėl Valentino dienos patiria savotišką nerimą.

„Kadangi jie jaučia didelį spaudimą būti romantiškais, jie taip pat jaučiasi paralyžiuoti ir nerimauja, kad viskas, ką jie darys, neatitiks šios šventės standartų, – aiškina santykių ekspertė. – Dažnai tokioje situacijoje žmonės nusprendžia nieko nedaryti arba iš panikos nuperka vystančias gėles, ar sulamdytą šokolado dėžutę... Jei jų partneris yra romantiškas, trokštantis būti palepintu, jis gali pasijusti neįvertintas ir nemylimas, o tai net gali sukelti santykių krizę“.

Tačiau netinkamos dovanos nupirkimas arba išvis nenupirkimas nebūtinai turi būti tokia didelė problema. Gera žinia ta, kad fizinis prieraišumas, be to, kad yra nemokamas, yra puiki dovana, nes jis naudingas jūsų ir jūsų antros pusės psichinei ir fizinei sveikatai, teigia mokslininkai.

„Fizinės meilės rodymas ir gavimas teikia didelę naudą – pavyzdžiui, lemia mažesnį stresą, pozityvesnę nuotaiką, didesnį bendrą pasitenkinimą gyvenimu ir net mažesnę riziką peršalti“, – sako Sirakūzų universiteto (JAV) psichologijos tyrėja Brittany Jakubiak.

Hormonas oksitocinas padeda žmonėms užmegzti ryšį ir yra dažnai vadinamas meilės hormonu – nes jis išsiskiria artimo fizinio kontakto metu. Žurnale „Journal of Psychosomatic Medicine“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad intymumas taip pat susijęs su mažesniu kasdieniniu kortizolio kiekiu.

„Kortizolis yra organizmo pavojaus sistema, kuri įsijungia, kai organizmas patiria stresą. Ji kontroliuoja jūsų nuotaiką, motyvaciją ir baimės jausmą, – teigia psichikos sveikatos programėlės „Remente“ generalinis direktorius ir vienas iš įkūrėjų Davidas Brudo. – Tai visiškai natūralu, tačiau per didelis stresas gali sukelti problemų – nuo galvos skausmo iki depresijos“.

Taigi, mažas oksitocino kiekis gali turėti neigiamos įtakos mūsų savijautai, o tai reiškia, kad prisilietimų trūkumas gali sukelti depresiją ir nerimą. Intymumo vengimas ne tik kenkia psichinei sveikatai, bet gali signalizuoti ir tai, kad kažkas negerai pačiuose santykiuose.

„Jei prisilietimas reiškia, kad „aš esu čia, tu man rūpi, aš tave palaikau“, tai vengimas prisiliesti gali reikšti, kad trūksta prieinamumo, rūpesčio ar įsipareigojimo, ir galiausiai tai gali pakenkti santykiams“, – sako B.Jakubiak.

Mokslininkai pabrėžia, kad meilės partneriui demonstravimas turi daug privalumų, o būdų parodyti meilę yra daugybė, ne tik bučiuojant ir apkabinant.

„Savo tyrimuose taip pat pastebime atsitiktinių prisilietimų – pavyzdžiui, sėdint ant sofos ir liečiantis kojomis – naudą, – aiškina B.Jakubiak. – Žmonės taip pat rodo meilę sakydami tokius žodžius kaip „aš tave myliu“ arba „aš tave vertinu“ arba būdami pasirengę pasidžiaugti pasiekimais ir padėti iškilus problemoms“.

„Jums tikrai nereikia išleisti daug pinigų, kad parodytumėte žmogui, jog jis jums rūpi“, – sako B.Spelman.

Parengta pagal „Insider“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.