Apsiriko: Sibiro amžinajame įšale aptiktas mumifikuotas lokys nėra tai, ko tikėjosi mokslininkai

Iš pradžių manyta, kad 2020 m. rasta lokio mumija yra išnykusio urvinio lokio, kurio amžius siekia mažiausiai 22 000 metų. Tačiau atlikus naują nekropsiją paaiškėjo, kad iš tikrųjų tai rudasis lokys, gyvenęs vos prieš 3 500 metų.

2020 m. rasta mumija iš tikrųjų yra rudojo lokio, gyvenusio prieš 3 500 metų.<br>Šiaurės Rytų federalinio universiteto nuotr.
2020 m. rasta mumija iš tikrųjų yra rudojo lokio, gyvenusio prieš 3 500 metų.<br>Šiaurės Rytų federalinio universiteto nuotr.
2020 m. rasta mumija iš tikrųjų yra rudojo lokio, gyvenusio prieš 3 500 metų.<br>Šiaurės Rytų federalinio universiteto nuotr.
2020 m. rasta mumija iš tikrųjų yra rudojo lokio, gyvenusio prieš 3 500 metų.<br>Šiaurės Rytų federalinio universiteto nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 17, 2023, 9:30 AM

Puikiai išsilaikiusi lokio mumija, 2020 m. rasta Sibiro amžinajame įšale, nėra tokia sena, kaip mokslininkai manė, atskleidė nauja analizė. Paaiškėjo, kad nepažeista lokio maita yra daug jaunesnė, nei manyta iš pradžių – ir priklauso visai kitai rūšiai.

Šiaurinių elnių ganytojai maitą, kurią sudaro nepažeista lokio oda, kailis, dantys, nosis, nagai, kūno riebalai ir vidaus organai, atrado Didžiojojo Liachovo saloje, esančioje Rytų Sibiro jūroje. Mokslininkai pavadino jį Eterikano lokiu – pagal netoliese esančią Didžiojo Eterikano upę.

Kai Eterikano lokys buvo aptiktas pirmą kartą, palaikų analizei vadovavę Jakutsko Šiaurės Rytų federalinio universiteto (NEFU) Lazarevo mamutų muziejaus laboratorijos mokslininkai manė, kad mumija yra išnykusio urvinio lokio (Ursus spelaeus). Šios seniai išnykusios rūšies fosilijos rodo, kad didžiuliai senoviniai lokiai, artimai giminingi rudiesiems lokiams (Ursus arctos) ir baltiesiems lokiams (Ursus maritimus), užaugdavo maždaug 3,5 m aukščio ir sverdavo net 1500 kg.

Ursus spelaeus išnyko maždaug prieš 22 000 metų, baigiantis paskutiniam ledynmečiui (šalčiausiam paskutinio ledynmečio laikotarpiui), todėl tyrėjai manė, kad mumija buvo bent jau tokio senumo.

Tačiau vėlesnė analizė atskleidė, kad jų prielaidos apie Eterikano lokį buvo klaidingos: iš tikrųjų žvėris buvo rudasis lokys, datuojamas maždaug 3460 metų, NEFU komanda nurodė 2022 m. gruodį.

Mokslininkų komanda neseniai atliko išsamų Eterikano lokio skrodimą, kuris atskleidė dar daugiau informacijos apie paslaptingą mumiją, pranešė „Reuters“.

Lokys buvo 1,6 m ūgio ir svėrė apie 78 kg – todėl galima manyti, kad kai nugaišo, greičiausiai buvo maždaug 2-3 metų amžiaus. Neaišku, kaip lokys žuvo, tačiau jo mumija turėjo didelių stuburo sužalojimų požymių, kurie greičiausiai ir lėmė jo žūtį.

Eterikano lokys buvo taip gerai išsilaikęs, kad jo skrandžio turinys vis dar buvo iš dalies nepažeistas. Paaiškėjo, kad lokys maitinosi neidentifikuotais augalais ir paukščiais, kurio plunksnos vis tebebuvo lokio pilve. Tai atitinka šiuolaikines žinias apie ruduosius lokius, kurie yra visaėdžiai – jų mityba yra mišri, sudaryta iš augalų ir gyvūnų.

Perpjovę lokio kaukolę tyrėjai išėmė jo smegenis, kurias tikisi ištirti ateityje.

Viena didžiausių likusių paslapčių apie Eterikano lokį – kaip jis atsidūrė Didžiojoje Liachovo saloje.

Šiuo metu salą nuo žemyno skiria maždaug 50 km vandens, todėl labiausiai tikėtinas paaiškinimas yra tas, kad rudieji lokiai į salą atsikraustė per paskutinį ledynmečio maksimumą, kai salą su žemynu jungė užšalusi jūra, rašo „Reuters“. Tačiau jei taip buvo iš tikrųjų, mokslininkai šioje saloje, kuri garsėja paleontologiniais radiniais, įskaitant ir mamutų liekanas, turėtų rasti kur kas daugiau rudųjų lokių palaikų.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.