Kodėl vyrai lieka viengungiais? Štai ką rodo tyrimas socialiniame tinkle

Paklausti, kodėl yra vieniši, vyrai nurodė įvairias priežastis: tokias kaip prastus flirto įgūdžius, mažą pasitikėjimą savimi, prastą išvaizdą, drovumą, menkas pastangas ir blogą ankstesnių santykių patirtį.

 Paklausti, kodėl yra vieniši, vyrai nurodė įvairias priežastis: tokias kaip prastus flirto įgūdžius, mažą pasitikėjimą savimi, prastą išvaizdą, drovumą, menkas pastangas ir blogą ankstesnių santykių patirtį.<br> 123rf nuotr.
 Paklausti, kodėl yra vieniši, vyrai nurodė įvairias priežastis: tokias kaip prastus flirto įgūdžius, mažą pasitikėjimą savimi, prastą išvaizdą, drovumą, menkas pastangas ir blogą ankstesnių santykių patirtį.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2023, 4:02 PM

Tyrime, paskelbtame žurnale „Evolutionary Psychological Science“, buvo nagrinėjami atsakymai po anoniminiu „Reddit“ įrašu, kuriame buvo tiesiog klausiama: „Vaikinai, kodėl esate vieniši?“ Tyrimo autorius Menelaos Apostolou išnagrinėjo 13 429 atsakymus ir 6794 suskirstė į kategorijas. Tarp daugybės tūkstančių nurodytų priežasčių jis rado 43 pagrindines temas. Tarp jų – nerimas, laiko stoka, mėgavimasis vienatve, santykių baimė ir tiesiog „pasidavimas“. Visą sąrašą galima pamatyti straipsnyje.

Išnagrinėjęs šias kategorijas, M.Apostolou suformulavo mintį, kad vyrų socialiniai įgūdžiai priklauso nuo visuomenės pokyčių.

„Vienišiems šiuolaikiniams vyrams dažnai trūksta flirto įgūdžių, nes protėvių priešindustriniame kontekste atrankos spaudimas mechanizmams, reguliuojantiems poravimosi pastangas ir išrankumą, buvo silpnas, – aiškina tyrėjas. – Tokie įgūdžiai reikalingi šiandien, nes poindustrinėse visuomenėse partnerio pasirinkimas nėra reguliuojamas ar priverstinis, o žmonės turi patys susirasti partnerius“.

Jo teigimu, kadangi vyrai nebeturi galimybės sudaryti suplanuotą santuoką ar priverstinai užmegzti santykius, jiems sunku susirasti partnerę. Šis vadinamasis poravimosi reguliavimas mūsų rūšies istorijoje atsirado palyginti neseniai. Jis nėra paplitęs visose žmonių visuomenėse ir nebūtinai yra paplitęs jį priėmusiose visuomenėse.

Negana to, šis evoliucinis argumentas atleidžia vyrus nuo bet kokios atsakomybės už jų vienišumą. Teigiama, kad jų vienišumo statusas yra kažko, ką jiems perdavė nekvalifikuoti protėviai, kuriems nereikėjo gerai flirtuoti, kad susirastų žmoną, rezultatas.

M.Apostolou tikisi, „kad ateityje mokslininkai skirs daugiau pastangų studijuodami viengungystę ir tai, kaip žmonės gali tapti veiksmingesniais partnerio paieškos ir partnerio išlaikymo srityse“. Tačiau to nebus galima padaryti, jei pačių vienišų vyrų nurodytos priežastys nebus vertinamos nominaliai, o bus naudojamos tik „evoliucinei“ sistemai paremti.

Analizėje akivaizdžiai trūksta pusės populiacijos – nes joje dėmesys sutelktas tik į vyrus. Tačiau tai nėra vienintelis apribojimas. Joje nėra demografinės informacijos, todėl nežinome respondentų amžiaus, jų gyvenamosios vietos, kultūrinės aplinkos ir panašiai. Pagrindinė žinia, kurią galime pasiimti iš tyrimo, yra ta, kad daugelis vienišų vyrų kovoja su nesaugumo jausmu. O geriausias būdas su tuo kovoti – kurti visuomenę, kurioje vyrai galėtų atvirai spręsti šias problemas.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.