Puikus išradimas: naujo tipo betonas sugeria daugiau anglies dioksido nei išskiria

Betonas yra viena iš labiausiai paplitusių medžiagų Žemėje, nes yra labai tvirtas ir pigus – tačiau jo gamyba taip pat yra vienas iš didžiausių anglies dioksido šaltinių. Vašingtono valstybinio universiteto (WSU) inžinieriai sukūrė naują betono gamybos metodą, kuris leidžia sugerti daugiau anglies dioksido, nei jo išskiria.

 Betonas yra viena iš labiausiai paplitusių medžiagų Žemėje, nes yra labai tvirtas ir pigus – tačiau jo gamyba taip pat yra vienas iš didžiausių anglies dioksido šaltinių.<br> 123rf nuotr.
 Betonas yra viena iš labiausiai paplitusių medžiagų Žemėje, nes yra labai tvirtas ir pigus – tačiau jo gamyba taip pat yra vienas iš didžiausių anglies dioksido šaltinių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2023, 8:38 AM

Gaminant cementą reikia labai aukštos temperatūros, o tam paprastai reikia deginti kurą – dėl to, žinoma, išsiskiria CO2. Tai iš dalies galima kompensuoti pereinant prie atsinaujinančiųjų energijos šaltinių, tačiau cheminių reakcijų metu mišinyje taip pat išsiskiria didžiuliai CO2 kiekiai, o to išvengti sunkiau. Apskaičiuota, kad cemento gamybai tenka net 8 proc. viso žmonijos išmetamo anglies dioksido kiekio.

Bandydami sumažinti betono gamybos sukuriamą anglies dioksido kiekį, mokslininkai keičia formulę, vietoj vulkaninės uolienos naudodami kalkakmenį arba pridėdami tokių ingredientų kaip titano dioksido, statybinių atliekų, geriamosios sodos ar molio, kuris kasybos metu paprastai tiesiog išmetamas. Kitos komandos netgi bando naudoti mikrodumblius, kad užaugintų reikiamą kalkakmenį.

Atlikdami naująjį tyrimą, WSU mokslininkai ištyrė naują metodą, kurį taikant naudojama bioanglis – medžio anglis, gaminama iš organinių atliekų. Nors bioanglies į cementą buvo dedama ir anksčiau, šį kartą komanda pirmiausia ją apdorojo naudodama betono plovimo nuotekas. Tai padidino betono stiprumą ir leido įmaišyti didesnę priedų dalį. Tačiau svarbiausia, kad bioanglis iš aplink esančio oro sugebėjo sugerti iki 23 proc. savo svorio anglies dioksido.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.