Atskleidė, kodėl banginiai žudikai staiga ėmė skandinti laivus ir to mokyti vieni kitus

Mokslininkai mano, kad traumuota orka pradėjo pulti laivus ir kad toks elgesys plinta plėšriųjų banginių populiacijoje per socialinį išmokimą.

Mokslininkai mano, kad traumuota orka pradėjo pulti laivus ir kad toks elgesys plinta tarp populiacijos per socialinį išmokimą.<br>Wikimedia commons.
Mokslininkai mano, kad traumuota orka pradėjo pulti laivus ir kad toks elgesys plinta tarp populiacijos per socialinį išmokimą.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2023, 10:49 AM

Orkos prie Europos Pirėnų pusiasalio krantų užpuolė ir nuskandino jau trečią laivą. Ekspertai mano, kad šį elgesį kopijuoja likusi populiacijos dalis.

Trys orkos (Orcinus orca), dar vadinamos banginiais žudikais, gegužės 4 d. naktį Gibraltaro sąsiauryje prie Ispanijos krantų užpuolė jachtą ir sulaužė jos vairo plunksną.

„Buvo dvi mažesnės ir viena didesnė orka, – Vokietijos leidiniui „Yacht“ sakė jachtos kapitonas Werneris Schaufelbergeris. – Mažesniosios atakavo laivo vairo plunksną iš galo, o didžioji kelis kartus atsitraukė ir visa jėga taranavo laivą iš šono“.

W.Schaufelbergeris sakė matęs, kaip mažosios orkos mėgdžiojo didžiąją. „Dvi mažosios orkos stebėjo didesnės orkos techniką ir šiek tiek įsibėgėjusios, taip pat trenkėsi į laivą“. Ispanijos pakrančių apsaugos tarnyba išgelbėjo įgulą ir bandė vilkti laivą į Barbatę – tačiau jis nuskendo prie įplaukos į uostą.

Dviem dienomis anksčiau šešių orkų būrys užpuolė kitą burlaivį, plaukusį sąsiauriu. Laive buvęs Gregas Blackburnas stebėjo, kaip orkos motina mokė savo jauniklį, kaip atakuoti laivą. „Tai aiškiai buvo tam tikra mokymo forma“, – sakė G.Blackburnas.

Pranešimai apie agresyvius susidūrimus su orkomis prie Pirėnų pakrantės prasidėjo 2020 m. gegužę – ir vis dažnėja, teigiama 2022 m. birželį žurnale „Marine Mammal Science“ paskelbtame tyrime. Atrodo, kad išpuoliai daugiausia nukreipti prieš burlaivius ir vyksta pagal aiškų modelį: orkos priartėja prie laivų iš galo, kad smogtų į laivo vairo plunksną, o paskui, sėkmingai sustabdžiusios laivą, praranda susidomėjimą.

„Pranešimai apie susidūrimus nuo 2020 m. nuolat gaunami tose vietose, kur aptinkamos orkos, t. y. Galisijoje arba sąsiauryje“, – teigia vienas iš tyrimo autorių, biologas Alfredo Lópezas Fernandezas.

Dauguma susidūrimų buvo nepavojingi, teigia jis. „Per daugiau nei 500 tokių įvykių, užfiksuotų nuo 2020 m., nuskendo trys laivai. Apskaičiavome, kad banginiai žudika atakuoja tik vieną iš šimto tam tikroje vietovėje plaukiojančių laivų“, – teigia mokslininkas.

Agresyvumo prieš laivus protrūkis yra nesenas reiškinys, pastebi biologas. Mokslininkai mano, kad traumuojantis įvykis galėjo paskatinti vienos orkos elgesio pokyčius, kuriuos likusi populiacijos dalis išmoko mėgdžioti.

„Žinoma, orkos tai daro tyčia, nežinome to kilmės ar motyvacijos, tačiau gynybinis elgesys, pagrįstas trauma, kaip viso to ištakos, mums kasdien atrodo vis realesnis“, – sako A.Lópezas Fernandezas.

Ekspertai įtaria, kad orkos patelė patyrė „kritinį agonijos momentą“ – susidūrimą su laivu arba įkliuvimą į spąstus per neteisėtą žvejybą – kuris nulėmė tokio elgesio pradžią. „Būtent ta traumuota orka pradėjo fizinį kontaktą su laivu“, – sakė A.Lópezas Fernandezas.

Pasak 2022 m. tyrimo, orkos yra socialūs padarai, kurie gali lengvai išmokti ir atkartoti kitų atliekamą elgesį. Daugeliu atvejų, apie kuriuos buvo pranešta, orkos nusitaikydavo į laivo vairo plunksną ir ją įsikąsdavo, sulenkdavo arba sulaužydavo.

Panašu, kad orkos šį elgesį laiko naudingu – nepaisant rizikos, kurią jos patiria atsitrenkdamos į judančius laivus, pažymi tyrėjas. Nuo 2020 m., kai prasidėjo neįprastas elgesys, keturios orkos, priklausančios Pirėnų pusiasalio vandenyse gyvenančiai subpopuliacijai, nugaišo – nors jų mirties negalima tiesiogiai sieti su susidūrimu su laivais, pažymi mokslininkai.

Neįprastas elgesys taip pat galėjo būti žaismingas arba tiesiog „mada“ – vieno ar dviejų individų inicijuotas elgesys, kurį laikinai perima kiti. „Jie yra nepaprastai smalsūs ir žaismingi gyvūnai, todėl tai gali būti labiau žaidimas, o ne agresyvus elgesys“, – sako Vašingtono universiteto „Wild Orca“ mokslininkė Deborah Giles.

Didėjant incidentų skaičiui, didėja susirūpinimas tiek dėl laivais plaukiojančių žmonių, tiek dėl pačių orkų subpopuliacijos, kuri į Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos Raudonąją knygą įtraukta kaip kritiškai nykstanti. Paskutinio surašymo metu, 2011 m. buvo užregistruotos tik 39 šios subpopuliacijos orkos, teigiama 2022 m. tyrime. „Jei tokia padėtis tęsis ar intensyvės, ji gali tapti šios nykstančios banginių žudikų subpopuliacijos išsaugojimo problema“, – rašė tyrėjai.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.