Ką Rusijos karinis jūrų laivynas veikia su delfinais? Štai kas žinoma

Galbūt delfinai ir nėra pirmas gyvūnas, apie kurį pagalvotumėte, kai kalbama apie karą ir karybą, tačiau pranešama, kad Rusijos kariuomenė pasitelkia delfinus, kad šie gintų Sevastopolio karinio jūrų laivyno bazę Juodojoje jūroje.

 Pranešama, kad Rusijos kariuomenė pasitelkia delfinus, kad šie gintų Sevastopolio karinio jūrų laivyno bazę Juodojoje jūroje (asociatyvinė nuotr.).<br> 123rf nuotr.
 Pranešama, kad Rusijos kariuomenė pasitelkia delfinus, kad šie gintų Sevastopolio karinio jūrų laivyno bazę Juodojoje jūroje (asociatyvinė nuotr.).<br> 123rf nuotr.
 Sevastopolio gynyba.<br> JK Gynybos ministerijos iliustr.
 Sevastopolio gynyba.<br> JK Gynybos ministerijos iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 10, 2023, 12:12 PM

Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos duomenimis, „apmokyti jūrų žinduoliai“ laikomi aptvaruose, kad atbaidytų narus.

JK žvalgybos duomenimis, pastarąsias savaites šių aptvarų skaičius beveik padvigubėjo – o tai leidžia manyti, kad delfinų naudojama vis daugiau. Nors patys gyvūnai negalėtų imtis kovos veiksmų, jie galėtų būti naudojami tam, kad praneštų apie narų buvimą vandenyje ir galbūt juos paženklintų, kad juos būtų lengviau surasti.

Svarbiausia, kad, kaip pažymima „Naval News“ pranešime, niekas negali nardyme įveikti delfino – net patys geriausi povandeninio nardymo specialistai. Todėl šie gyvūnai yra labai naudingi, kai reikia pastebėti narus, kurie bando prasmukti nepastebėti.

Delfinai afalinos vandenyje gali pasiekti maždaug 29 kilometrų per valandą greitį, o tai gerokai daugiau nei 10 kilometrų per valandą, kurias sugeba pasiekti geriausi žmonių plaukikai.

Pagal „Naval News“ pateiktą informaciją, šiuo metu uoste gali būti septyni delfinai. Šie gyvūnai taip pat gali būti perdislokuojami bazės ribose, nes gali būti gabenami laivais specialiai tam skirtuose lopšiuose.

Delfinai taip pat nėra vienintelė gynybos linija. Sevastopolį saugo platus antitorpedinių tinklų, giluminių bombų sistemų ir raketų paleidimo įrenginių tinklas.

Rusai Sevastopolį kontroliuoja nuo 2014 m., kai įsiveržė į Krymą – ir pusiasalis yra aiškus Ukrainos karinių pajėgų taikinys.

Manoma, kad Rusijos karinis jūrų laivynas jau ne vienerius metus dislokuoja jūrų gyvūnus: pastebėta vadinamųjų banginių šnipų, gabenančių rusišką įrangą, kuri gali būti arba nebūti naudojama stebėjimo tikslais – ir demonstruojančių neįprastą draugiškumą žmonėms.

Manoma, kad tas draugiškumas ar noras priartėti prie laivų gali būti susijęs su siekiu atsikratyti diržų. Tačiau šalys ne itin noriai atskleidžia savo karinių strategijų detales – arba tai, ką jos galėjo sužinoti apie kitų šalių strategijas.

Ne tik rusai, bet ir JAV taip pat yra mokę delfinus ieškoti povandeninių minų ir žymėti jų buvimo vietas plūdurais. Tai vyksta nuo septintojo dešimtmečio – tad kalbame apie dešimtmečius trunkančius tyrimus ir panaudojimą.

Nors delfinų panaudojimo karyboje idėja iš pradžių atrodo absurdiška, įsigilinus tai iš tikrųjų yra pakankamai prasminga – tiek, kad šią taktiką taiko dvi didžiausios pasaulio valstybės.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.