Po ajurvedinio gydymo teko gultis į ligoninę – apsinuodijo švinu

Moteris iš Kanados, kuri ne kartą buvo hospitalizuota dėl skrandžio skausmų ir vėmimo, vartodama ajurvedines tabletes – populiarią alternatyviąją mediciną – apsinuodijo švinu.

 39 metų moteris nevaisingumui gydyti metus kasdien vartojo iki keliolikos ajurvedinio vaisto tablečių (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
 39 metų moteris nevaisingumui gydyti metus kasdien vartojo iki keliolikos ajurvedinio vaisto tablečių (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-12 20:52

39 metų moteris nevaisingumui gydyti metus kasdien vartojo iki keliolikos ajurvedinio vaisto tablečių. Ajurvedinė medicina – tai Indijos tradicinės medicinos rūšis, praktikuojama jau 3000 metų, tačiau jos produktuose kartais būna pavojingų švino, gyvsidabrio ar arseno kiekių.

Po kelias savaites trukusio nuovargio, pykinimo ir pilvo skausmo galiausiai buvo nustatyta, kad moters kraujyje švino kiekis daugiau nei 25 kartus viršija normą.

Pagrindinė ajurvedinės medicinos koncepcija yra „ajurveda“, t. y. pacientų gydymas natūraliais gydymo būdais (pavyzdžiui, vaistažolių preparatais) ir gyvenimo būdo pokyčiais – pavyzdžiui, mitybos koregavimu ar fiziniais pratimais. Ajurvedinius vaistus vartoja apie 240 000 suaugusių amerikiečių, tačiau yra mažai mokslinių įrodymų, patvirtinančių šios sistemos tariamą poveikį sveikatai – o vaistų turinys kelia susirūpinimą dėl saugumo.

Sunkieji metalai kartais naudojami dėl tikėtinų jų gydomųjų savybių, o ajurvedinių vaistų žmonės gali gauti „importuodami juos privačiai“, – rašė atvejo ataskaitos autoriai. „Taip apeinami reglamentuoti keliai, kurie gali žymėti produktus su toksiškomis medžiagomis“, – teigia jie.

Kanadoje natūralius sveikatingumo produktus, tokius kaip ajurvediniai vaistai, reguliuoja „Health Canada“, kuri tikrina produktų saugą ir veiksmingumą. JAV Maisto ir vaistų administracija šiuos vaistus laiko maisto papildais, kuriuos agentūra reguliuoja ne taip griežtai kaip įprastus vaistus.

Šiuo atveju moteris nurodė, kad daugiau nei metus kasdien vartojo nuo kelių iki keliolikos ajurvedinių tablečių. Apie tokį gydymo režimą ji gydytojams papasakojo po to, kai per šešias savaites tris kartus kreipėsi į skubios pagalbos skyrių dėl tokių simptomų kaip pilvo skausmas, vidurių užkietėjimas, pykinimas, nuovargis, dusulys ir ūžimas ausyse. Jai taip pat buvo nustatytas mažas geležies kiekis.

Vieno susitikimo metu jai buvo nustatyti reto sutrikimo, vadinamo porfirija, požymiai, dėl kurio organizme gaminasi hemoglobinas – deguonį pernešantis raudonųjų kraujo kūnelių baltymas. Atlikus tolesnius tyrimus, moteris atskleidė, kad anksčiau vartojo ajurvedinius vaistus, o atlikus kraujo tyrimus paaiškėjo, kad jos kraujyje yra 55 mikrogramai švino viename decilitre – tai daugiau nei 25 kartus viršija normą.

Žmonės gali būti veikiami švino iš daugelio šaltinių – pavyzdžiui, iš užteršto maisto, geriamojo vandens ar buitinių dulkių – tačiau paprastai jo kiekis būna nedidelis. Toksinis poveikis dažnai yra susijęs su tam tikru darbu: pavyzdžiui, dirbantiesiems statybų pramonėje, arba tam tikrais pomėgiais, įskaitant šaudymą šaunamaisiais ginklais. Apsinuodijimo švinu simptomai – pilvo skausmas, pykinimas, aukštas kraujospūdis ir pablogėjusi atmintis. Kraštutiniais atvejais gali būti pažeisti organai ir ištikti mirtis.

Kadangi moteris neturėjo jokių kitų galimų švino poveikio šaltinių, gydytojai nurodė jai nedelsiant nutraukti tablečių vartojimą ir jai buvo paskirti vaistai nuo apsinuodijimo švinu. Per metus jos švino kiekis stabilizavosi, grįžo energija, dingo pykinimas ir pilvo skausmai.

Vėliau vyriausybinės sveikatos priežiūros institucijos ėmė tirti tabletes tiekusią Ajurvedos kliniką. Tyrimo metu iš tiekėjo buvo konfiskuota šimtai tablečių. Atrinkusios 15 šių tablečių, visuomenės sveikatos agentūros nustatė, kad 14-oje iš jų buvo „didelis arseno, gyvsidabrio arba švino kiekis“. Tyrėjai išleido oficialų įspėjimą vartotojams, kad įmonėje parduodami produktai „kelia pavojų sveikatai“.

Rugpjūčio 8 d. žurnale „Canadian Medical Association Journal“ paskelbtos ataskaitos autoriai mano, kad šis atvejis turėtų būti traktuojamas kaip raudona vėliava.

„Šis atvejis išryškina švino toksinio poveikio, kurį sukelia ajurvediniai vaistai, riziką ir klinikines apraiškas bei gydytojų ir visuomenės sveikatos priežiūros institucijų bendradarbiavimo svarbą siekiant kontroliuoti švino, esančio vartojimo produktuose, keliamą pavojų sveikatai“, – rašoma ataskaitoje.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.