Norite mesti rūkyti? Tyrimas atskleidė efektyviausią tai padaryti padėsiančią priemonę

Nustatyta, kad elektroninės cigaretės ir du vaistai – vareniklinas ir citisinas – yra labiausiai mesti rūkyti padedančios priemonės.

​Nustatyta, kad elektroninės cigaretės ir du vaistai – vareniklinas ir citisinas – yra labiausiai mesti rūkyti padedančios priemonės.<br>123rf nuotr.
​Nustatyta, kad elektroninės cigaretės ir du vaistai – vareniklinas ir citisinas – yra labiausiai mesti rūkyti padedančios priemonės.<br>123rf nuotr.
​Nustatyta, kad elektroninės cigaretės ir du vaistai – vareniklinas ir citisinas – yra labiausiai mesti rūkyti padedančios priemonės.<br>123rf nuotr.
​Nustatyta, kad elektroninės cigaretės ir du vaistai – vareniklinas ir citisinas – yra labiausiai mesti rūkyti padedančios priemonės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 14, 2023, 1:02 PM, atnaujinta Sep 14, 2023, 1:03 PM

Elektroninės cigaretės su nikotinu yra viena geriausių priemonių, padedančių žmonėms mesti rūkyti – taip teigiama išanalizavus daugiau kaip 300 klinikinių tyrimų, kuriuose bendrai dalyvavo daugiau kaip 150 000 suaugusių rūkančiųjų visame pasaulyje. Duomenys rodo, kad nikotino turinčios elektroninės cigaretės ir dvi tabletės, vadinamos vareniklinu ir citizinu, buvo susijusios su didžiausia tikimybe mesti rūkyti bent šešiems mėnesiams.

Anot tyrėjų, šių priemonių sėkmės rodikliai buvo panašūs į dvigubos pakaitinės nikotino terapijos (angl. dual nicotine replacement therapy, NRT) – metodo, kai vienu metu naudojamos dvi priemonės, pavyzdžiui, nikotino pleistras kartu su guma. Tačiau dvigubos NRT naudą pagrindžiantys įrodymai buvo ne tokie tvirti, kaip elektroninių cigarečių ir vaistų.

Naujos apžvalgos, antradienį paskelbtos žurnale „Cochrane Database of Systematic Reviews“, autoriai tikisi, kad jos rezultatai suteiks daugiau aiškumo dėl santykinio šių priemonių veiksmingumo bandant mesti rūkyti.

„Mūsų išvados pateikia aiškių įrodymų apie elektroninių cigarečių su nikotinu ir kombinuotų pakaitinių nikotino terapijų veiksmingumą, siekiant padėti žmonėms mesti rūkyti“, – teigė vyresnioji tyrimo autorė, Masačusetso Amhersto universiteto (JAV) docentė Jamie Hartmann-Boyce.

„Taip pat yra aiškių įrodymų apie vaistų – citizino ir vareniklino – naudą, tačiau šiuo metu kai kuriems žmonėms jie gali būti sunkiau prieinami“, – sakė ji.

Vareniklinas, nors šiuo metu yra prieinamas JAV, yra neprieinamas daugelyje pasaulio šalių dėl pastaruoju metu atsiradusio jo trūkumo. Tuo tarpu citizinas nėra plačiai prieinamas, nes jis licencijuotas tik kai kuriose Rytų ir Vidurio Europos bei Vakarų Azijos šalyse ir Kanadoje.

„Sakome, kad yra trys sėkmingiausi vaistai, tačiau iš tikrųjų tik vienas iš jų šiuo metu yra plačiai prieinamas – ir tai yra elektroninės cigaretės“, – „Live Science“ sakė pagrindinė Oksfordo universiteto (Anglija) vyresnioji tyrėja ir dėstytoja, tyrimo autorė Nicola Lindson.

Atlikus apžvalgą paaiškėjo, kad vidutiniškai 14 iš 100 bandančiųjų mesti rūkyti gali pavykti mesti rūkyti bent šešiems mėnesiams naudojant e. cigaretes, varenikliną arba citiciną. Palyginti su 12 iš 100 bandančiųjų, kurie naudoja dvigubą NRT, 9 iš 100 – naudojantiems vieną NRT formą, ir 6 iš 100 – nenaudojantiems jokios pagalbos metant rūkyti.

Straipsnyje autoriai pabrėžė, kad reikia papildomų duomenų, kad būtų galima nustatyti ilgalaikes šių pagalbinių priemonių naudojimo pasekmes, kurios būtų ilgesnės nei 6–12 mėnesių laikotarpis, į kurį atsižvelgta daugumoje jų analizuotų tyrimų. N.Lindson pridūrė, kad ateityje atliekant daugiau tyrimų būtų galima tiesiogiai palyginti šių skirtingų gydymo priemonių veiksmingumą arba galbūt būtų galima išbandyti kelių gydymo priemonių naudojimą kartu.

Augantis e. cigarečių populiarumas kelia susirūpinimą dėl galimo jų poveikio aplinkai ir dėl to, kad jas naudoja jauni žmonės, kurie niekada nerūkė. Atsižvelgiant į tai, kad elektroninės cigaretės yra palyginti nauja priemonė (ji sukurta 2003 m.), mokslininkai vis dar tiria galimą jų poveikį sveikatai.

Tačiau, pasak N.Lindson, žinia žmonėms, bandantiems mesti rūkyti, yra aiški: „Visada rekomenduotume, kad žmonės būtų skatinami naudoti e. cigaretes, kad mestų rūkyti, jei jie jau rūko. Tačiau geriausia jų nenaudoti, jei niekada nerūkėte, nes jos nebus visiškai nerizikingos – tik, mūsų nuomone, jos yra daug saugesnės nei rūkymas.“

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.