Siūlo į kepinius dėti kavos ar arbatos tirščius – tai turi didelę naudą

Naujas tyrimas, kuriam vadovavo Saudo Arabijos Karaliaus Faisalo universiteto mokslininkai, parodė, kad jei į pyragą įdėsite kavos ar arbatos tirščių, padidinsite kepinio maistinę vertę ir prailginsite jo galiojimo laiką.

Naujas tyrimas, kuriam vadovavo Saudo Arabijos Karaliaus Faisalo universiteto mokslininkai, parodė, kad jei į pyragą įdėsite kavos tirščių ar panaudotų arbatžolių, padidinsite kepinio maistinę vertę ir prailginsite jo galiojimo laiką.<br>123rf nuotr.
Naujas tyrimas, kuriam vadovavo Saudo Arabijos Karaliaus Faisalo universiteto mokslininkai, parodė, kad jei į pyragą įdėsite kavos tirščių ar panaudotų arbatžolių, padidinsite kepinio maistinę vertę ir prailginsite jo galiojimo laiką.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2023, 9:22 AM

„Į biskvito mišinį įmaišius panaudotas arbatžoles ir kavos tirščius, galima padidinti pyrago maistinę vertę ir taip suteikti papildomos naudos vartotojų sveikatai, – rašo tyrimą atlikę mokslininkai. – Juose esantys biologiškai aktyvūs junginiai taip pat prisideda prie galimo antioksidacinio aktyvumo... ir stabdo mikrobų augimą.“

Arbata ir kava yra populiariausi gėrimai visame pasaulyje, suteikiantys daugybei žmonių kasdienę priešuždegiminių medžiagų, antioksidantų, skaidulų ir net kai kurių bioaktyvių junginių, naudingų kognityviniams ir širdies ir kraujagyslių procesams, dozę. Deja, dauguma mūsų šiuos gėrimus gamina labai neekonomiškai – po gaminimo apie 90 proc. arbatos ir kavos produktų išmetama į sąvartyną, rašo „Science Alert“.

Pastaraisiais metais mokslininkai ieškojo būdų, kaip geriau panaudoti visas šias atliekas. Visai neseniai atliktas tyrimas parodė, kad į betoną įmaišius kavos tirščių, ši medžiaga gali tapti 30 proc. tvirtesnė.

Taip pat mokslininkai pasiūlė arbatos ir kavos atliekas naudoti maistui praturtinti.

Pavyzdžiui, 2020 m. mokslininkai nagrinėjo idėją į sausainius be glitimo dėti panaudotų kavos tirščių, siekiant padidinti jų maistinę vertę.

O 2023 m. kitame tyrime į keksiukus pridėta žaliosios arbatos, siekiant išsiaiškinti, ar lapuose esantys flavonoidai išlieka po to, kai jie kepami orkaitėje. Flavonoidai yra svarbūs augalų junginiai, pasižymintys potencialiomis priešvėžinėmis, antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis ir antivirusinėmis savybėmis.

Naujausiuose tyrimuose, remiantis ankstesniais tyrimais, tiriama, ar išvirtos arbatos ar kavos sudėtyje esantys antioksidantai išlieka, ir ar šią medžiagą galima perdirbti, kad pagerėtų pyragų maistingumas ar galiojimo laikas.

„Apskritai siekėme, kad įprastiems namų ūkiams būtų suteikta lengvai naudojamų metodų, kaip sumažinti anglies dioksido pėdsaką...“, – rašo autoriai.

Kai tyrėjų komanda juodąją arbatą ir arabišką kavą 10 minučių palaikė verdančiame distiliuotame vandenyje, jie nustatė, kad tirščiai išlaikė nemažą dalį fenolinių junginių, tarp kurių yra flavonoidų.

Pavyzdžiui, arbatos tirščiuose išliko iki 73 proc. fenolio, kuris yra stiprus antioksidantas, rekomenduojamas žmonėms, turintiems padidėjusį cholesterolio kiekį, nutukusiems ar sergantiems širdies ligomis.

Kavos tirščiuose išliko beveik 64 proc. antioksidanto, kuris taip pat turi žinomų sveikatai naudingų savybių.

Šie antioksidantai išliko galutiniame gaminyje net ir po to, kai jis buvo kepamas orkaitėje.

Palyginti su įprastais biskvitiniais pyragais, kava ar arbata pagardintuose pyraguose buvo didesnė fenolių, taip pat kalcio, fosforo, kalio ir magnio koncentracija.

Po dviejų savaičių šiuose pyraguose taip pat buvo pastebėtas mažesnis mikrobų kiekis nei įprastuose pyraguose – greičiausiai dėl antioksidantų slopinamojo poveikio bakterijų augimui.

Nauji rezultatai rodo, kad kavos ar arbatos tirščiai galėtų būti natūralus ir tvarus būdas pagerinti kepinių galiojimo laiką, kartu suteikiant gaminiams papildomų maistinių medžiagų.

Tyrimas paskelbtas žurnale „ACS Omega“.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?