Išslaptinti Šaltojo karo palydovų vaizdai atskleidė kai ką netikėto

Naujame tyrime teigiama, kad išslaptintos Šaltojo karo šnipinėjimo palydovų nuotraukos atskleidė šimtus anksčiau neatrastų romėnų tvirtovių Irake ir Sirijoje – o jų egzistavimas rodo, kad rytinė senovės imperijos siena nebuvo tokia žiauri ir kruvina, kaip manyta iš pradžių.

 Naujai atrasti persų – romėnų pasienio fortai.<br> JAV geologinės tarnybos nuotr.
 Naujai atrasti persų – romėnų pasienio fortai.<br> JAV geologinės tarnybos nuotr.
 A. Poidebardo 1934 m. aerofotonuotraukų pavyzdys: A) tvirtovė Qreiye; B) romėnų tvirtovė ir viduramžių karavansarajus Birke; C) tvirtovė Tell Zenbil; ir D) pilis Tell Brake.<br>A. Poidebardo nuotr.
 A. Poidebardo 1934 m. aerofotonuotraukų pavyzdys: A) tvirtovė Qreiye; B) romėnų tvirtovė ir viduramžių karavansarajus Birke; C) tvirtovė Tell Zenbil; ir D) pilis Tell Brake.<br>A. Poidebardo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 29, 2023, 8:02 PM

Mokslininkai jau žinojo apie fortų grupę, išsidėsčiusią maždaug 300 000 kvadratinių kilometrų teritorijoje nuo Tigro upės dabartiniame Irake iki Eufrato upės lygumų Sirijoje – kurie, kaip manyta, kadaise priklausė šiaurės-pietų pasienio zonai, skyrusiai romėnus nuo konkuruojančios Persijos imperijos.

Tačiau naujai atrastų fortų išsidėstymas iš rytų į vakarus kartu su anksčiau žinomais fortais rodo, kad jie buvo pastatyti siekiant palengvinti taikią prekybą ir keliones. Spalio 26 d. žurnale „Antiquity“ paskelbtas naujas tyrimas paneigia 1934 m. prancūzų archeologo ir jėzuitų kunigo Antuano Poidebardo iškeltą hipotezę, kad rytiniai įtvirtinimai buvo pastatyti siekiant atremti užpuolikus.

„Nuo XX a. ketvirtojo dešimtmečio istorikai ir archeologai diskutuoja apie strateginę ar politinę šios įtvirtinimų sistemos paskirtį, – pareiškime teigė pagrindinis tyrimo autorius ir Dartmuto koledžo (JAV) antropologijos profesorius Jesse Casana. – Tačiau tik nedaugelis mokslininkų suabejojo pagrindiniu A. Poidebardo pastebėjimu, kad rytinę romėnų sieną apibrėžė tvirtovių linija.“

Per Irako ir Sirijos dykumas besidriekiančią teritoriją A. Poidebardas atrado 116 antrojo ir trečiojo mūsų eros amžiaus fortų – kai XX a. trečiajame ir ketvirtajame dešimtmetyje padarė aerofotografijas. Žiūrėdamas į jų išsidėstymą iš savo dviviečio lėktuvo, kuriuo skraidyti išmoko per Pirmąjį pasaulinį karą, A. Poidebardas iškėlė hipotezę, kad kvadrato formos tvirtovės sudarė šiaurės-pietų gynybinę liniją, kuri atrėmė partų, o vėliau persų Sasanidų antpuolius.

Iki šiol A. Poidebardo hipotezė istorikų buvo plačiai pripažįstama. Tačiau išanalizavę XX a. septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje šnipinėjimo palydovų padarytas didelės raiškos regiono nuotraukas, mokslininkai aptiko 396 anksčiau nežinomus fortus ar į fortus panašias struktūras, plačiai išsibarsčiusius nuo rytų iki vakarų.

Tai leidžia manyti, kad siena buvo judresnė, nei manyta iš pradžių, o fortai stovėjo ne palei sieną, o per ją – saugojo prekybos karavanus tarp Romos ir kaimyninės partų (vėliau – Persijos Sasanidų) imperijos. Archeologai teigia, kad tai kelia svarbų klausimą apie sieną: „ar tai buvo siena, ar kelias?

Mokslininkai teigia, kad jų tyrimas pabrėžia išslaptintų nuotraukų svarbą archeologiniuose tyrimuose – ypač todėl, kad daugelis nuotraukose atskleistų įtvirtinimų šiuo metu yra sunaikinti dėl žemės ūkio plėtros ir urbanizacijos. Jie tikisi, kad išslaptinus kitas aerofotonuotraukas – pavyzdžiui, darytas šnipinėjimo lėktuvais „U2“ – bus padaryta daugiau atradimų.

„Kruopšti šių galingų duomenų analizė turi milžinišką potencialą būsimiems atradimams Artimuosiuose Rytuose ir už jų ribų“, – sako J. Casana.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.