Tyrimas parodė, kad vienas paprastas kasdienio gyvenimo aspektas yra susijęs su geresne savijauta

Nedidelio psichiatrijos pacientų tyrimo duomenimis, kasdienis judėjimas ir lankymasis įvairiose vietose yra susijęs su geresne savijauta, rašo „Science Alert“.

Nedidelio psichiatrijos pacientų tyrimo duomenimis, kasdienis judėjimas ir lankymasis įvairiose vietose yra susijęs su geresne savijauta.<br> 123rf nuotr.
Nedidelio psichiatrijos pacientų tyrimo duomenimis, kasdienis judėjimas ir lankymasis įvairiose vietose yra susijęs su geresne savijauta.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-05 10:48, atnaujinta 2023-12-05 10:49

Kai dauguma iš mūsų galvoja apie psichiką gerinančią veiklą, įsivaizduoja tikslingą ir įtemptą mankštą, pavyzdžiui, bėgimą, važinėjimą dviračiu ar plaukimą, tačiau neseniai atliktas tyrimas rodo, kad tiesiog lankymasis įvairiose vietose yra susijęs su geresne žmonių, sergančių depresija ar nerimu sergančių, savijauta.

2022 m. paskelbtame tyrime, kurį atliko Bazelio universiteto (Šveicarija) psichiatrijos klinikos mokslininkai, nustatyta, kad kuo įvairesnėse vietose žmonės lankosi, tuo geriau jie jaučiasi – net jei jų psichikos sveikatos simptomai vis dar išlieka.

Tyrimas buvo atliktas prieš prasidedant pandemijai ir jame dalyvavo 106 pacientai, turintys psichikos sveikatos problemų, įskaitant nerimo, nuotaikos, asmenybės ir obsesinius-kompulsinius sutrikimus. Kai kurie iš jų buvo ligoninių stacionarų pacientai, o kiti – ambulatoriniai pacientai, gyvenantys namuose, bet reguliariai besikreipiantys į gydymo įstaigas.

Savaitę šie pacientai su savimi nešiojosi papildomą telefoną, kad būtų galima stebėti jų judėjimą naudojant GPS. Jie taip pat užpildė keletą apklausų apie savo savijautą ir psichikos sveikatos simptomus.

Palyginę GPS duomenis su šių apklausų rezultatais, autoriai nustatė, kad didesnis judėjimas po įvairias vietas sutapo su geresne savijauta, nors psichikos sveikatos problemų simptomai iš esmės liko tokie patys.

„Mūsų rezultatai rodo, kad vien fizinio aktyvumo nepakanka psichikos sutrikimų simptomams sumažinti, tačiau jis gali bent jau pagerinti subjektyvią gerovę“, – tuomet aiškino Bazelio universiteto klinikinis ir sveikatos psichologas Andrewas Glosteris.

Gauti rezultatai papildo ribotą tyrimų apie kasdienės veiklos poveikį psichikos sveikatos problemų turintiems asmenims skaičių. Tai vienas pirmųjų tyrimų, kuriame GPS sekimo duomenys buvo naudojamas kaip judėjimo matas.

Akivaizdu, kad realiame pasaulyje tokie duomenys galėtų būti laikomi pacientų privatumo pažeidimu, tačiau tyrimo aplinkoje tai leidžia tyrėjams ištirti paprastų veiksmų, į kuriuos dažnai neatsižvelgiama, poveikį.

Jau anksčiau įrodyta, kad fizinis aktyvumas labai pagerina savijautą ir psichinę sveikatą, tačiau dauguma tyrimų šia tema iki šiol buvo susiję su sąmoningais fiziniais pratimais.

2021 m. atlikto tyrimo, kuriame dalyvavo 67 dalyviai, metu nustatyta, kad kasdienė veikla, pavyzdžiui, ėjimas iki stotelės ar lipimas laiptais, padeda žmonėms jaustis žvalesniems ir energingesniems.

Kaip šias žinias pritaikyti psichikos sveikatos problemų prevencijai ir gydymui, yra visai kitas klausimas, tačiau rekomenduoti paprasčiausiai judėti gali būti nekenksminga pradžia.

Vien tik išėjimas į lauką taip pat gali būti naudingas. Fizinis aktyvumas gamtoje vaikystėje siejamas su geresniais suaugusiųjų psichikos sveikatos rezultatais, o kai kuriose pasaulio vietose gydytojai pradėjo „skirti“ laiką gamtoje kaip psichinės ir fizinės sveikatos gerinimo priemonę.

Tyrimas buvo paskelbtas žurnale „BMC Psychiatry“.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.