JAV prasideda kova prieš homeopatinius akių „vaistus“ Nurodė rimtus jų keliamus pavojus

Iš pažiūros nekaltas mažytis buteliukas šiemet JAV ne kartą buvo atsidūręs nerimą keliančiose antraštėse: buvo ilgas sąrašas atšaukimų, stulbinantys gamyklų patikrinimai ir šiurpūs pranešimai apie žmones, kurie susirgo beveik nepagydomomis bakterinėmis infekcijomis, prarado regėjimą ir net mirė.

 Tarp svarbiausių FDA pastabų buvo šis griežtas pareiškimas: niekas niekada neturėtų naudoti jokių homeopatinių oftalmologinių preparatų, ir visi tokie produktai turėtų būti pašalinti iš rinkos<br> 123rf nuotr.
 Tarp svarbiausių FDA pastabų buvo šis griežtas pareiškimas: niekas niekada neturėtų naudoti jokių homeopatinių oftalmologinių preparatų, ir visi tokie produktai turėtų būti pašalinti iš rinkos<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2023, 2:18 PM, atnaujinta Dec 14, 2023, 2:20 PM

Atsižvelgdama į šią netikėtą grėsmę sveikatai, JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) antradienį išleido rekomendaciją „Ką turėtumėte žinoti apie akių lašus“ – siekdama, kad šių metų incidentai nepasikartos kitąmet. Tarp svarbiausių reguliavimo institucijos pastabų buvo šis griežtas pareiškimas: niekas niekada neturėtų naudoti jokių homeopatinių oftalmologinių preparatų, ir visi tokie produktai turėtų būti pašalinti iš rinkos, rašo „Ars Technica“.

Homeopatija – tai XVIII a. pseudomokslas, kurio metu gaminamos priemonės, veikiančios ne geriau nei placebas – o netinkamai paruoštos gali būti toksiškos ir net mirtinos.

Ši praktika remiasi dviem klaidingais principais: „panašumo dėsniu“, dar vadinamu „panašus gydo panašų“ – reiškiančiu, kad medžiaga, kuri sveikam žmogui sukelia tam tikrą simptomą, gali gydyti būklę ir ligas, susijusias su tuo pačiu simptomu – ir „begalinių dydžių dėsniu“, kuris teigia, kad praskiedus medžiagą, ji tampa veiksmingesnė. Todėl homeopatiniai preparatai pradedami gaminti iš toksiškų medžiagų, kurios stipriai praskiedžiamos, atliekant ritualinę procedūrą. Taip pat kai kurie homeopatai mano, kad vandens molekulės gali turėti „atmintį“.

Aiškios rizikos

JAV šie produktai reklamuojami kaip teisėtas gydymas ir parduodami kartu su bandymais ir įrodymais pagrįstais gydymo būdais (nors vartotojų teisių gynėjai bando tai pakeisti). Kol kas tai leidžiama dėl reguliavimo keistenybių: remiantis 1938 m. Maisto, vaistų ir kosmetikos įstatymu, homeopatiniai produktai paprastai laikomi atleistais nuo FDA saugumo ir veiksmingumo patikrinimų prieš pateikiant juos į rinką, jei produkto veiklioji medžiaga yra įtraukta į Homeopatinę farmakopėją – homeopatų patvirtintą medžiagų sąrašą.

Tačiau pastaraisiais metais FDA ir Federalinė prekybos komisija JAV ėmėsi griežtesnių priemonių prieš homeopatinius produktus. Iš pastarosios rekomendacijos matyti, kad FDA taikosi į homeopatinius produktus akims. Reguliavimo institucija pažymi, kad bet kokie akims skirti produktai „kelia didesnę žalos riziką“ – nes įgimtos imuninės reakcijos akyje yra ribotos, tad sunkiau išvengti uždegimo, kuris gali kelti grėsmę regėjimui. „Bet koks vaistas, naudojamas akims, turi būti sterilus, kad būtų sumažinta infekcijos rizika“, – teigia FDA.

Tačiau FDA nesvarbu, ar homeopatiniai akių lašai paženklinti kaip sterilūs, ar ne. Reguliuojančioji institucija įspėja: „Nenaudokite oftalmologinių produktų, kurie yra paženklinti kaip homeopatiniai, nes tokiais produktais neturėtų būti prekiaujama.“ Atrodo, kad jų saugos ir veiksmingumo patikrinimų prieš pateikiant į rinką nebuvimas yra pakankamas pagrindas jų vengti.

FDA taip pat įspėja vartotojus nenaudoti jokių be recepto parduodamų akių lašų – kurie, kaip teigiama, gydo glaukomą, kataraktą, retinopatiją ar geltonosios dėmės degeneraciją – nes tiesiog nėra jokių realių be recepto parduodamų šių ligų gydymo būdų. Jei nereceptinis produktas taip teigia, galima manyti, kad jis yra netikras – ir jo vengti, rašo „Ars Technica“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.