Teigia, kad mįslingas ryšys tarp kačių laikymo ir šizofrenijos yra realus

Naujoje apžvalgoje teigiama, kad katės laikymas gali padvigubinti su šizofrenija susijusių sutrikimų riziką, rašo „Science Alert“.

Naujoje apžvalgoje teigiama, kad katės laikymas gali padvigubinti su šizofrenija susijusių sutrikimų riziką. Naujoje apžvalgoje teigiama, kad katės laikymas gali padvigubinti su šizofrenija susijusių sutrikimų riziką.<br>123rf nuotr.
Naujoje apžvalgoje teigiama, kad katės laikymas gali padvigubinti su šizofrenija susijusių sutrikimų riziką. Naujoje apžvalgoje teigiama, kad katės laikymas gali padvigubinti su šizofrenija susijusių sutrikimų riziką.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-15 08:30

Australijos mokslininkai atliko 17 tyrimų, paskelbtų per pastaruosius 44 metus, analizę.

„Nustatėme ryšį tarp katės laikymo ir padidėjusios tikimybės susirgti su šizofrenija susijusiais sutrikimais“, – rašo psichiatras Johnas McGrathas ir kiti tyrėjai iš Kvinslendo psichikos sveikatos tyrimų centro.

Idėja, kad kačių laikymas gali būti susijęs su šizofrenijos rizika, buvo pasiūlyta 1995 m. atliktame tyrime, kuriame kaip priežastis buvo įvardytas parazito Toxoplasma gondii poveikis. Tačiau iki šiol atliktų tyrimų išvados nevienareikšmės.

Nemažai tyrimų nustatė, kad buvimas su katėmis vaikystėje gali padidinti tikimybę susirgti šizofrenija – vis dėlto ne visi tyrimai parodė šį ryšį.

Kai kurie tyrimai taip pat susieja kačių laikymą su aukštesniais skalės, matuojančios su šizofrenija susijusius bruožus, rezultatais ir į psichozę panašiais išgyvenimais – tačiau kiti tyrimai vėlgi nerado šio ryšio.

Kad susidarytų aiškesnis vaizdas, J. McGrathas ir jo komanda nurodo, kad reikia nuodugniai apžvelgti ir išanalizuoti visus su šiomis temomis susijusius tyrimus.

T. gondii yra dažniausiai nekenksmingas parazitas, kuriuo galima užsikrėsti per nepakankamai termiškai apdorotą mėsą ar užterštą vandenį.

Užsikrėtusios katės įkandimas arba užsikrėtusios katės išmatos taip pat gali perduoti T. gondii. Apskaičiuota, kad JAV šiuo parazitu gali būti užsikrėtę apie 40 mln. žmonių, dažniausiai be jokių simptomų. Vis dėlto, mokslininkai atranda keistų poveikių, kuriuos gali sukelti užsikrėtimas.

Patekusi į mūsų organizmą, T. gondii gali įsiskverbti į centrinę nervų sistemą ir paveikti neurotransmiterius. Parazitas siejamas su asmenybės pokyčiais, psichozės simptomų atsiradimu ir kai kuriais neurologiniais sutrikimais, įskaitant šizofreniją.

Tačiau ryšys neįrodo, kad T. gondii sukelia šiuos pokyčius arba kad parazitas žmogui buvo perduotas iš katės.

Naujoji 17 tyrimų analizė parodė „reikšmingą teigiamą ryšį tarp kačių laikymo ir padidėjusios su šizofrenija susijusių sutrikimų rizikos“.

„Pritaikius kovariacinius rodiklius, nustatėme, kad asmenys, gyvenę su katėmis, turėjo maždaug dvigubai didesnę tikimybę susirgti šizofrenija“, – rašo komanda.

Svarbu pabrėžti, kad 15 iš 17 tyrimų buvo atvejo ir kontroliniai tyrimai. Tokie tyrimai negali įrodyti priežasties ir pasekmės, be to, juose dažnai nenagrinėjami kiti dalykai, kurie galėjo turėti įtakos tiek poveikiui, tiek rezultatams.

Daugelio nagrinėtų tyrimų kokybė buvo žema, ir tai autoriai taip pat pabrėžia.

Tyrimų rezultatai buvo prieštaringi, tačiau aukštesnės kokybės tyrimai rodė, kad ryšiai galėjo atsirasti dėl veiksnių, kurie galėjo turėti įtakos rezultatams.

JAV atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 354 psichologijos studentai, ryšio tarp katės turėjimo ir šizotipijos rezultatų nenustatė. Tačiau tie, kuriems buvo įkandusi katė, turėjo aukštesnius skalės, matuojančios su šizofrenija susijusius bruožus, rezultatus, palyginti su tais, kuriems katė nebuvo įkandusi.

Kitame tyrime, kuriame dalyvavo žmonės, turintys ir neturintys psichikos sutrikimų, aptiktas ryšys tarp kačių įkandimų ir aukštesnių tam tikrus psichologinius išgyvenimus matuojančių testų rezultatų. Tačiau jie teigia, kad dėl to gali būti atsakingi kiti patogenai – pavyzdžiui, Pasteurella multocida.

Tyrėjai sutinka, kad prieš darant tvirtas išvadas reikia atlikti geresnius ir platesnius tyrimus.

„Apibendrinant galima teigti, kad mūsų apžvalga patvirtina ryšį tarp kačių turėjimo ir su šizofrenija susijusių sutrikimų, – rašo autoriai. – Reikia atlikti daugiau aukštos kokybės tyrimų, pagrįstų didelėmis reprezentatyviomis imtimis, kad būtų galima geriau suprasti kačių laikymą kaip galimą psichikos sutrikimų riziką modifikuojantį veiksnį.“

Tyrimas paskelbtas žurnale „Schizophrenia Bulletin“.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.