Plintant naujam koronaviruso variantui, pranešė apie netikėtus simptomus

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenimis, koronaviruso variantas JN.1 sparčiai plito 2023 m. gruodį ir dabar tapo JAV labiausiai paplitusia viruso atmaina,. JN.1 atvejų taip pat daugėja Jungtinėje Karalystėje, Kinijoje ir Indijoje, rašo „IFL Science“.

Yra pakankamai įrodymų, kad šį sezoną žmonės praneša apie šiek tiek kitokius koronaviruso simptomus.<br>123rf nuotr.
Yra pakankamai įrodymų, kad šį sezoną žmonės praneša apie šiek tiek kitokius koronaviruso simptomus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2023, 9:52 AM, atnaujinta Dec 29, 2023, 10:06 AM

Sveikatos priežiūros institucijos šiuo metu nėra tikros, ar JN.1 infekcijos simptomai skiriasi nuo kitų variantų, o CDC pažymi, kad „simptomų tipai ir jų sunkumas paprastai labiau priklauso nuo žmogaus imuniteto ir bendros sveikatos būklės, o ne nuo to, kuris variantas sukelia infekciją“.

Vis dėlto yra pakankamai įrodymų, kad šį sezoną žmonės praneša apie šiek tiek neįprastus koronaviruso simptomus.

Naujausi Jungtinės Karalystės Nacionalinio statistikos biuro 2023 m. gruodžio mėn. duomenys rodo, kad tarp apklaustų respondentų, užsikrėtusių COVID-19, dažniausiai pasitaikantys simptomai yra šie:

  • sloga (31,1 proc.),
  • kosulys (22,9 proc.),
  • galvos skausmas (20,1 proc.),
  • silpnumas arba nuovargis (19,6 proc.),
  • raumenų skausmas (15,8 proc.).
  • gerklės skausmas (13,2 proc.),
  • miego sutrikimai (10,8 proc.),
  • nerimas (10,5 proc.).

Apie daugelį pagrindinių simptomų, įskaitant slogą ir kosulį, koronavirusu sergantys žmonės praneša nuo 2020 m., tačiau sąraše yra ir naujų, pavyzdžiui, miego sutrikimai ir nerimas.

Taip pat pažymėtina, kad apie skonio ir kvapo praradimą – kažkada laikytą dažnu koronaviruso požymiu – dabar praneša tik 2–3 proc. užsikrėtusiųjų Jungtinėje Karalystėje.

Staigus JN.1 paplitimas leidžia manyti, kad jis arba yra labiau užkrečiamas, arba geriau apeina mūsų imuninę sistemą. Tačiau gera žinia yra ta, kad šiuo metu nėra duomenų, jog šis variantas būtų sunkesnis už kitus paplitusius variantus.

„Šiuo metu nėra įrodymų, kad JN.1 kelia didesnį pavojų visuomenės sveikatai, palyginti su kitais šiuo metu cirkuliuojančiais variantais“, – teigiama CDC interneto svetainėje.

Platesnės rekomendacijos dėl COVID-19 išlieka beveik tokios pačios kaip visada: būkite atsargūs viešose erdvėse, o jei jūsų testas teigiamas, geriausia likti namuose ir izoliuotis nuo kitų bent penkias dienas. CDC pažymi: „Svarbu žinoti, kad esamos vakcinos, testai ir gydymas vis dar gerai veikia prieš JN.1, todėl šis variantas neturi įtakos CDC rekomendacijoms.“

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.