Teigia sukūrę ginklą, kuris gali smarkiai pakeisti visą ligšiolinį karą

Jungtinė Karalystė pirmą kartą sėkmingai išbandė didelės galios lazerinį ginklą, nukreiptą į oro taikinį. Tikimasi, kad šis bandymas taps nebrangia alternatyva raketoms, skirtoms numušti tokius taikinius kaip dronai.

 Ginklas „DragonFire“ yra pakankamai tikslus, kad iš kilometro pataikytų į svaro sterlingo (arba euro) monetą, teigia JK Gynybos ministerija.
 Ginklas „DragonFire“ yra pakankamai tikslus, kad iš kilometro pataikytų į svaro sterlingo (arba euro) monetą, teigia JK Gynybos ministerija.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-22 19:19, atnaujinta 2024-01-23 08:04

Ginklas „DragonFire“ yra pakankamai tikslus, kad iš kilometro pataikytų į svaro sterlingo (arba euro) monetą, teigia Gynybos ministerija.

Škotijoje esančiame Hebridų poligone atliktą bandymą ji apibūdino kaip „svarbų žingsnį“ diegiant šią technologiją. Gynybos sekretorius Grantas Shappsas teigė, kad ši technologija gali sumažinti „priklausomybę nuo brangių šaudmenų, taip pat sumažinti šalutinės žalos riziką“.

Gynybos ministerija teigia, kad ir kariuomenė, ir Karališkasis jūrų laivynas svarsto galimybę naudoti šią technologiją kaip savo būsimų oro gynybos pajėgumų dalį. Nors lazeriniai ginklai gali skambėti kaip mokslinė fantastika, JAV karinis jūrų laivynas jau įrengė sistemas keliuose savo laivuose.

Tačiau per dabartinį konfliktą su husių judėjimu Raudonojoje jūroje bepiločiams lėktuvams numušti vis dar buvo naudojami ne lazeriai, o raketos.

Raketos gali būti kur kas brangesnės už jų naikinamus dronus – kai kurios jų kainuoja milijonus eurų ar eurų, o kai kurios – kelis tūkstančius.

Gynybos ministerija teigia, kad 10 sekundžių šaudyti „DragonFire“ sistema kainuoja tiek pat, kiek valandą naudoti įprastą šildytuvą, o sistemos eksploatavimo išlaidos paprastai neviršija 12 eurų už vieną šūvį.

Lazeriniai-energetiniai ginklai taikiniui sunaikinti naudoja intensyvų šviesos spindulį ir gali smogti šviesos greičiu. Sistemos „DragonFire“ veikimo spindulys yra įslaptintas, tačiau tai yra tiesioginio matomumo ginklas – o tai reiškia, kad jis gali atakuoti bet kurį matomą taikinį, esantį veikimo zonoje.

Šią lazerinę sistemą Gynybos ministerijos užsakymu kuria Gynybos mokslo ir technologijų laboratorija (angl. Defence Science and Technology Laboratory, DSTL) kartu su kai kuriais pramonės partneriais.

„Šiais bandymais žengėme didžiulį žingsnį į priekį realizuodami potencialias galimybes ir suprasdami nukreiptosios energijos ginklų keliamas grėsmes, – teigia DSTL generalinis direktorius dr. Paulas Hollinsheadas. – Tokie pažangiausi ginklai gali iš esmės pakeisti mūšio erdvę, nes sumažins brangios amunicijos naudojimą ir šalutinės žalos riziką. Investicijos su pramonės partneriais į tokias pažangias technologijas kaip „DragonFire“ yra labai svarbios itin konkurencingame pasaulyje, padedančios mums išlaikyti mūšio pranašumą ir užtikrinti šalies saugumą.“

Ginklų sistema „DragonFire“ – tai bendrų 100 mln. svarų sterlingų (116,6 mln. eurų) vertės kariuomenės ir pramonės investicijų rezultatas.

Lazerinių ginklų kūrimas pradėtas kariniuose veiksmuose vis dažniau naudojant bepiločius orlaivius – tai buvo pastebėta Rusijos-Ukrainos karo metu, kai Rusija Ukrainos miestams atakuoti panaudojo Irane pagamintus bepiločius orlaivius kamikadzes, rašo BBC.

Ukraina, kuri taip pat naudoja kai kuriuos dronus kamikadzes, sukūrė savo „dronų armiją“, kurioje kariniams tikslams naudojami mėgėjiški dronai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.