Atrasta nauja su koronavirusu susijusi liga – ji jau nusinešė ne vieną gyvybę

Panašu, kad Anglijos šiaurinėje dalyje daugėja mirtinai pavojingo autoimuninio sutrikimo atvejų, o nauji tyrimai rodo, kad protrūkis gali būti susijęs su COVID-19. Ši liga iki pandemijos daugiausia buvo pastebėta tarp azijiečių populiacijų, tačiau dabar sparčiai plinta tarp europidų Jorkšyro gyventojų.

Atrasta nauja su koronavirusu susijusi autoimuninė liga.<br>T.Bauro asociatyvinė nuotr.
Atrasta nauja su koronavirusu susijusi autoimuninė liga.<br>T.Bauro asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2024, 10:19 AM, atnaujinta May 15, 2024, 11:13 AM

Liga, kurią sukelia antikūnai, veikiantys fermentą MDA5, yra susijusi su progresuojančia plaučių intersticine liga, kuriai būdingas plaučių audinio suardymas. 2020–2022 m. Jorkšyro gydytojai pranešė apie precedento neturinčius 60 šio autoimuninio sutrikimo atvejus, dėl kurių mirė aštuoni žmonės.

Naujajame tyrime analizuodami šią bangą, mokslininkai nurodo, kad staigus atvejų skaičiaus padidėjimas sutampa su didžiausiomis COVID-19 infekcijos bangomis pandemijos įkarščio metais. Tai iš karto patraukė jų dėmesį, nes MDA5 yra RNR receptorius, atliekantis pagrindinį vaidmenį atpažįstant SARS-CoV-2 virusą.

Tyrimo autoriai teigia, kad šis reiškinys tikriausiai byloja apie COVID-19 plitimo laikotarpiu atsiradusią atskirą autoimuninės ligos atmainą, kurią jie pavadino „MDA5 autoimuninis sutrikimas ir intersticinis pneumonitas, siejamas su COVID-19“ (MIP-C).

Siekdami suprasti šios naujai nustatytos ligos atmainos veikimo mechanizmus, tyrėjai naudojo duomenų apdorojimo priemones, kuriomis ieškoma bendrų bruožų tarp medicininių grupių narių. Tai darydami jie atrado, kad šiuo autoimuniniu sutrikimu sergantiems pacientams taip pat būdingas didelis uždegiminio citokino, vadinamo interleukinu-15 (IL-15), kiekis.

Tyrimo autorė Pradipta Ghosh, komentuodama šį atradimą, paaiškino, kad IL-15 „gali priversti ląsteles iki išsekimo ribos ir sukurti imunologinį fenotipą, kuris labai dažnai pastebimas kaip progresuojančios intersticinės plaučių ligos arba plaučių fibrozės požymis“.

Apskritai tik aštuoniems iš 60 pacientų anksčiau buvo patvirtintas COVID-19, o tai rodo, kad daugelis pacientų galėjo sirgti besimptomėmis infekcijomis, apie kurias net nežinojo. Tai reiškia, kad net lengvos infekcijos, nesukeliančios jokių pradinių simptomų, gali būti pakankamos šiam autoimuniniam sutrikimui sukelti.

„Atsižvelgiant į tai, kad teigiamų tyrimų pikas įvyko po COVID-19 atvejų piko 2021 m. ir sutapo su vakcinacijos piku, šie rezultatai leidžia manyti, kad SARS-CoV-2 ir (arba) vakcinos poveikis sukėlė imuninę reakciją prieš MDA5“, – daro išvadą tyrėjai.

Pasak P. Ghosh, šis reiškinys neapsiriboja tik Jorkšyru – pranešimų apie MIP-C dabar gaunama iš viso pasaulio.

Tyrimas paskelbtas žurnale „eBioMedicine“.

Parengta pagal „IFLScience“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.