Netikėtas evoliucijos žingsnis: gyvatės atgavo tai, ką buvo praradusios

Dauguma gyvačių mato tik mėlyną ir žalią spalvas – o kai kuriais atvejais ir ultravioletinę šviesą. Tačiau nauji tyrimai rodo, kad jūrų gyvatės evoliucionavo taip, kad iš tikrųjų atgavo ankstyviausių protėvių gebėjimą regėti platų spektrą spalvų.

 Žieduotoji jūrų gyvatė yra aptinkama tropiniuose ir subtropiniuose Australijos ir Azijos regionuose.<br> P.  Ghezellou nuotr.
 Žieduotoji jūrų gyvatė yra aptinkama tropiniuose ir subtropiniuose Australijos ir Azijos regionuose.<br> P.  Ghezellou nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2023, 8:26 AM

Gyvatės išsivystė iš driežų, kurie, mokslininkų nuomone, galėjo matyti visas spalvas. Tačiau dėl to, kad ankstyvosios gyvatės perėmė gyvenimo būdą prie mažai šviesos, laikui bėgant jos prarado šį gebėjimą. Vis dėlto jos išvystė jautrumą ultravioletinei šviesai, kuri padėjo joms matyti tamsoje.

Kai kai kurios gyvatės pradėjo gyventi šviesiuose, sekliuose vandenynų vandenyse, spalvotas regėjimas vėl tapo naudingas. Be kita ko, tai padeda joms išsirinkti grobį, pastebėti plėšrūnus ir potencialius partnerius.

Siekdami išsiaiškinti, ar gyvatės iš tiesų atgavo spalvinį regėjimą, Adelaidės universiteto, Plymuto universiteto ir Vietnamo mokslo ir technologijų akademijos mokslininkai išanalizavo anksčiau paskelbtus penkių ekologiškai skirtingų rūšių gyvatės genomus. Visos gyvatės priklausė elapidų šeimai.

Nustatyta, kad viena rūšis – žiedinė jūrų gyvatė (Hydrophis cyanocinctus) – yra unikali tuo, kad turi keturias opsino SWS1 geno kopijas vietoj įprastų dviejų. Opsinas SWS1 yra atsakingas už skirtingų tipų regos pigmentus, kurie leidžia stuburiniams suvokti skirtingo ilgio šviesos bangas.

„Du iš šių genų turi paveldėtą protėvių jautrumą ultravioletiniams spinduliams, o du iš jų išvystė naują jautrumą ilgesnėms bangoms, kurios dominuoja vandenynų buveinėse, – sako Adelaidės universiteto doktorantas Isaacas Rossetto. – Manome, kad neseniai įvykusios genų duplikacijos smarkiai išplėtė spalvų, kurias gali matyti jūrų gyvatės, spektrą“.

Mokslininkai taip pat teigia, kad nors gyvūnai evoliucijos eigoje neretai praranda opsino genus, tačiau labai retai įgyja naujų – o šiuo atveju galbūt anksčiau naudotų.

Tyrimas aprašytas straipsnyje, kuris neseniai buvo paskelbtas žurnale „Genome Biology and Evolution“.

Parengta pagal „New Atlas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.