Jūs jau žinote, kad perskaitysite šį straipsnį

Dar prieš jums nusprendžiant, skaityti šį straipsnį ar ne, jūsų smegenys jau buvo priėmusios sprendimą ir nurodė paspausti straipsnio nuorodą.

Galbūt jums atrodo, kad dar nežinote, kokius batelius pirksite ar ką apsirengsite, tačiau jūsų smegenys jau gali būti priėmusios sprendimą.<br>123rf nuotr.
Galbūt jums atrodo, kad dar nežinote, kokius batelius pirksite ar ką apsirengsite, tačiau jūsų smegenys jau gali būti priėmusios sprendimą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2016, 4:27 PM, atnaujinta May 25, 2017, 5:16 PM

Skenuodami žmonių smegenis, kuomet jie spaudžia vieną ar kitą mygtuką (tiesa, ne pelės klavišą), tyrėjai išsiaiškino, kad žmogaus smegenys sprendimą priima 7 sekundėmis anksčiau negu pats žmogus suvokia savo apsisprendimą. Šis atradimas gali turėti įtakos kuriant smegenų skaitymo aparatus bei vertinant apsisprendimo laisvę.

Tyrimui vadovavęs mokslininkas Johnas-Dylanas Haynes sako, kad mūsų sprendimai yra nulemiami iš anksto pasąmonėje. Jis prideda, kad šie tyrimai sukėlė abejonių, ar egzistuoja žmonių apsisprendimo laisvė.

Tai ne pirmas kartas, kuomet mokslininkai priverčia abejoti žmogaus apsisprendimo laisvės koncepcija. Prieš daugiau nei 30 metų mokslininkas Benjaminas Libetas smegenų veikloje atrado kibirkštėlę, kuri įvykdavo trimis dešimtosiomis sekundės dalimis prieš žmogui pakeliant pirštą. Aktyvumas buvo pastebėtas smegenų dalyje, kuri yra susijusi su kūno judėjimo planavimu. Tačiau ši smegenų dalis atlieka tik galutinius skaičiavimus prieš atliekant veiksmą, o ne pirminį sprendimą pakelti pirštą.

J.D.Hayneso komanda panaudojo techniką, vadinamą funkciniu vaizdo magnetiniu rezonansu, kuris matuoja smegenų aktyvumą, kuomet žmogus atlieka kokią nors užduotį.

Atliekant tyrimą 14-os savanorių buvo paprašyta paspausti kairį arba dešinį mygtuką, kai tik pajus tam impulsą. Kol dalyvis laukė, kas pusę sekundės ekrane buvo rodoma raidė. Kuomet dalyvis galiausiai paspausdavo mygtuką, jo būdavo prašoma parodyti raidę, kuri buvo ekrane tuo metu, kai jis apsisprendė paspausti mygtuką. Įprastai tarp minties ir veiksmo yra pusės sekundės skirtumas.

Vėliau mokslininkai studijuodami magnetinio rezonanso duomenis pamatė, kad smegenų dalis, atsakinga už mintis ir sąmoningumą, įsijungdavo septyniomis sekundėmis anksčiau nei dalyvis paspausdavo mygtuką.

Nagrinėdami smegenų signalus mokslininkai išsiaiškino, kad gali nuspėti, kurį mygtuką tyrimo dalyvis paspaus 60 procentų tikslumu – kiek tiksliau nei atsitiktiniu spėjimu. Tyrėjai mano, kad ateityje galbūt pavyks sukurti mašiną, kuri, prijungus ją prie žmogaus, sugebės nuspėti jo ketinimus dar prieš jam pačiam tai sužinant.

Šaltinis: Newscientist.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.