JAV muziejų daugiau nei „Starbucks“ ar „McDonald's“

JAV yra apie 11 tūkst. „Starbucks“ kavinių ir apie 14 tūkst. „McDonald's“ greito maisto restoranų. Tačiau šių maitinimo įstaigų kartu sudėjus JAV vis tiek yra mažiau nei muziejų, kurių šioje šalyje yra net 35 tūkstančiai.

JAV galima rasti įvairiausių tematikų muziejų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV galima rasti įvairiausių tematikų muziejų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2016, 8:50 AM, atnaujinta May 20, 2017, 2:14 PM

Visa tai 2014 metais apskaičiavo Muziejų ir bibliotekų institutas. Jų duomenimis, JAV yra 35 tūkst. veikiančių muziejų – dukart daugiau negu prieš 20 metų.

Dauguma tikriausiai įsivaizduoja, kad JAV muziejai yra ne mažesni nei Valdovų rūmai, tačiau, vadovaujantis surinktais duomenimis, dauguma muziejų JAV yra labai maži. Net 15 tūkst. muziejų metinės pajamos siekia mažiau nei 10 tūkst. dolerių.

Kaip bebūtų keista, kultūros sostinė nėra nei Niujorkas ar Vašingtonas, o Los Andželas. Jo apygarda turi 681 muziejų, tuo metu Niujorko miesto apygarda – 414. Penketuką užbaigia Čikaga, San Diegas ir Vašingtonas.

Bet net ir gyvenvietėse, kuriose žmonių yra mažai, muziejų yra daugiau nei galite įsivaizduoti. Štai Storio apylinkėje, kurioje gyvena vos 3942 gyventojai, yra 11 muziejų. Dauguma muziejų, ypač mažuose miesteliuose, yra istoriniai. Šie muziejai vietinėse bendruomenėse atlieka svarbų vaidmenį šviečiant žmones už edukacinių institucijų ribų.

Būtent maži miesteliai yra lyderiai, jeigu skaičiuotume muziejus pagal jiems tenkantį gyventojų skaičių. Štai San Juano miestelyje yra 21 muziejus, tačiau skaičiuojant pagal tai, kiek jų tenka 100 tūkst. gyventojų, šiame miestelyje minėtam skaičiui gyventojų tenka 132,3 muziejai.

Tačiau 175 apylinkės išvis neturi muziejų, nors bendrai jose gyvena 1,6 milijono žmonių. Dauguma šių miestelių yra pietinėje šalies dalyje.

Geriausia yra tai, kad JAV galima rasti muziejų apie bet ką – jūros gyvūnus, traktorius ar net miško gaisrus.

Šaltinis: Washingtonpost.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.