Moterys, kurios dalyvauja kiekvieno kareivio laidotuvėse

Jeigu kada nors esate žiūrėję JAV karių laidotuves, tikriausiai pastebėjote garbės sargybą bei tai, kad sargyba iššauna 21 šūvį į orą, taip pagerbiant mirusįjį. Tačiau mažai kas žino dar vieną tokių laidotuvių aspektą – Arlingtono ponias.

Vienintelis būdas prisijungti prie Arlingtono ponių – būti pakviestam pačių Arlingtono ponių.<br>ViDA Press nuotr.
Vienintelis būdas prisijungti prie Arlingtono ponių – būti pakviestam pačių Arlingtono ponių.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2016, 7:50 PM, atnaujinta May 13, 2017, 4:51 PM

Šios moterys atlieka tiek praktinį, tiek simbolinį vaidmenį pagerbiant kritusius kareivius. Nesvarbu, ar karys žuvo mūšio lauke, ar mirė sulaukęs garbingo amžiaus, šios ponios dalyvauja kiekvienose Arlingtono kapinėse vykstančiose laidotuvėse. Šiose kareivių kapinėse laidojami kareiviai, nepaisant to, iš kurios šalies dalies jie kilę.

Arlingtono ponių tikslas yra užtikrinti, kad kariai būtų palaidoti dalyvaujant bent vienam žmogui, taip pat pagelbėti velionių šeimos nariams. Nesvarbu, ar laidotuvėse dalyvauja tik garbės sargyba, ar plati velionio giminė, jose visuomet yra bent viena Arlingtono ponia, kad ir koks metų laikas ar oras bebūtų.

Jų tikslas nėra raudoti ar gedėti. Jos – tarsi kareiviai, kurie atlieka savo pareigą ir tarnauja savo šaliai. Jų tikslas yra pagerbti šalies didvyrius.

Arlingtono komitetas (originalus pavadinimas) buvo įkurtas 1948 metais, kuomet generolas Hoytas Vandenbergas netyčia keliavo pro kapines ir pamatė kareivio laidotuves, kuriose dalyvavo tik garbės sargyba ir kunigas. Generolas susikrimto, kad kolega į paskutinę kelionę keliavo praktiškai vienas. Jis grįžo namo ir viską papasakojo savo žmonai Gladys, kuri įkūrė Arlingtono komitetą ir ėmė asmeniškai pati dalyvauti kareivių laidotuvėse.

Oficialiai Arlingtono ponių klubas buvo įkurtas aštuntajame dešimtmetyje ir nuo to laiko Arlingtono kapinėse nei vienas kareivis į paskutinę kelionę neturėjo keliauti vienas.

Su metais Arlingtono ponių vaidmuo gerokai išaugo. Dabar jos parašo mirusiojo artimiesiems užuojautos raštą tiek nuo savęs, tiek nuo pačios kariuomenės. Šie raštai nėra šabloniniai, jie rašomi pasinaudojus visa žinoma informacija apie mirusįjį. Jeigu laidotuvėse negali dalyvauti nei vienas šeimos narys, jos išsiunčia oficialų laišką, kuriame aprašomas velionis. Negana to, jos paragina mirusiojo šeimos narius ir toliau bendrauti, o praėjus 6–8 savaitėms po laidotuvių, Arlingtono ponios primena artimiesiems, kad jų niekas neužmiršo.

Arlingtono ponios dirba pagal sudarytą grafiką, kasdien paskiriama po 2 savanores. Arlingtono kapinėse kiekvieną savaitę vyksta po 80–100 laidotuvių, šis skaičius nuolatos auga. Pastaraisiais metais Arlingtono ponioms buvo suteiktas oficialesnis vaidmuo, jas į kapines palydi garbės sargyba.

Šaltinis: Fortgordon.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.