Mokslininkai netyčia rado būdą išsaugoti Žemę

Oak Ridge nacionalinės laboratorijos (JAV) mokslininkai sakosi galintys išgelbėti mūsų planetą tiesiogine šio žodžio prasme. Mokslininkai iš žymios Tenesio laboratorijos teigia atradę efektyvų būdą, kaip kambario temperatūroje anglies dioksidą paversti etanoliu – ir visa tai padaryti naudojant įprastas medžiagas. Tai potencialiai leistų iš atmosferos pašalinti šiltnamio efektą sukeliančias dujas.

Mokslininkai ieškojo būdų CO2 dujas paversti naudingu kuru – ir jiems pavyko.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Mokslininkai ieškojo būdų CO2 dujas paversti naudingu kuru – ir jiems pavyko.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-29 12:34, atnaujinta 2017-04-16 21:08

Įdomu tai, kad šis atradimas buvo padarytas atsitiktinai. Mokslininkai ieškojo būdų bei bandė įvairias chemines reakcijas, siekdami CO2 dujas paversti naudingu kuru – kai suvokė, jog pirmasis etapas jau padėjo išgauti kurą. Sumaišius anglies/vario nanodaleles su silikonu, CO2 paverčiamas etanoliu be jokių pašalinių reakcijų – ar papildomų kenksmingų priedų.

CO2 dujų pavertimas į naudojamą kurą gali būti labai praktiškai pritaikytas automobilių pramonėje, tačiau energetikos pramonėje šis atradimas gali padaryti žymiai didesnę revoliuciją. Nors vėjo ir saulės generuojama energija vis sparčiau populiarėja, mes, žmonės, realiai negalime valdyti šių gamtos reiškinių. Tai reiškia, kad atsinaujinančios energijos tiekimas gali nutrūkti ramią ir debesuotą dieną. Tuo tarpu Oak Ridge mokslininkų atradimas gali išspręsti šią problemą: nutrūkus atsinaujinančios energijos tiekimui, žmonės galėtų vartoti energiją, pagamintą išgavus etanolį. Tai subalansuotų atsinaujinančių išteklių tiekimą.

Tiesa, tai neišspręstų vis augančio pasaulinio energijos suvartojimo. Tačiau mokslininkai ir toliau tyrinės CO2 konvertavimo į etanolį galimybes, ir galbūt šis metodas tikrai pasirodys galintis išspręsti mūsų planetos užterštumo problemą.

Parengta pagal Autoblog.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.