Grenlandijos rykliai nustebino tyrėjus

Mokslininkai šiemet pranešė, kad užfiksavo naują ilgaamžiškumo rekordą – rasta beveik 400 metų amžiaus Grenlandijos ryklio patelė.

Grenlandijos rykliai gyvena šimtmečius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Grenlandijos rykliai gyvena šimtmečius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2016, 4:17 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:02 PM

Tai reiškia, kad šis ryklys gimė Škotiją valdant Jokūbui I-ajam, buvo jaunuolis, kuomet savo mintis dėstė René Descartes, tapo suaugusiu, kuomet Amerikoje prasidėjo revoliucija ir netgi išgyveno du pasaulinius karus.

Šis Grenlandijos ryklys gyvena žymiai ilgiau negu bet kuris nelaisvėje gyvenęs dramblys – Kinijoje augintas Lin Wang dramblys mirė sulaukęs 86 metų. Jis taip pat „perspjauna“ ilgiausiai kada nors gyvenusį žmogų – prancūzę Jeanne Louise Calment.

Grenlandijos ryklys išstūmė iš pirmos vietos Grenlandijos banginį ilgaamžiškiausių stuburinių gyvūnų kategorijoje. Ilgiausiai gyvenęs Grenlandijos banginis sulaukė 211 metų amžiaus.

Tačiau ilgiausiai kada nors gyvenęs gyvūnas yra Islandijos moliuskas, kuris sulaukė 507 metų amžiaus.

Pilkas, apkūnus ir užaugantis iki 5 metrų ilgio, Grenlandijos ryklys yra vienas didžiausių mėsėdžių pasaulyje. Iki pat naujojo atradimo buvo žinoma, kad 1 centimetrą per metus paaugantys Grenlandijos rykliai yra ilgaamžiai, tačiau nebuvo žinoma, kiek laiko iš tikrųjų jie gyvena. Žuvų biologai mėgino nustatyti šių ryklių ilgaamžiškumą daugelį metų, tačiau nesėkmingai.

Mokslininkai taip pat pateikė paaiškinimą, kaip jie nustatė 28 sugautų Grenlandijos ryklių amžių. Daugumos žuvų amžius nustatomas skaičiuojant jų ausyse randamų kalcio karbonato akmenukų sluoksnio storį. Tačiau rykliai savo ausyse neturi tokių akmenukų. Negana to, Grenlandijos rykliai neturi kitų kalciu praturtintų kūno sluoksnių, kurie leistų nustatyti jų amžių.

Vietoje to, mokslininkai tyrė šių ryklių akių lęšių sluoksnį. Akių lęšiai yra sudaryti iš baltymų, kurie susikaupia per tam tikrą laiko tarpą. Pirmieji baltymai padengia akies centrą dar motinos įsčiose. Taigi tereikia sužinoti šių baltymų, esančių Grenlandijos ryklio akies centre, amžių ir sužinosite paties Grenlandijos ryklio amžių.

Kad sužinotų šių baltymų amžių, mokslininkai pasitelkė gerai žinomą metodą – radioaktyvių medžiagų skilimo laikotarpį. Pasitelkę šį metodą mokslininkai nustatė tik labai apytikslį ryklių amžių. Tuomet mokslininkai prisiminė, kad praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje vyko aktyvūs atominių bombų bandymai, kurie padidino radioaktyvios medžiagos anglies-14 kiekį atmosferoje. Ši medžiaga pasiekė vandenyno gyvūnus septintojo dešimtmečio pradžioje.

Mokslininkų komanda nustatė, kad iš 28 sugautų Grenlandijos ryklių, du mažiausi savo akių lęšiuose esančiuose baltymuose turėjo didžiausią anglies-14 kiekį. Tai reiškia, kad jie gimė ne anksčiau nei praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje. Vienas ryklys turėjo vos mažesnį kiekį šių radioaktyvių medžiagų. Tai reiškia, kad likę 25 rykliai buvo senesni nei 50 metų amžiaus.

Tuo metu didžiausias sugautas Grenlandijos ryklys, kurio ilgis siekė daugiau nei 5 metrus, buvo 392 metų amžiaus. Be to, mokslininkai išsiaiškino, kad lytinę brandą šie rykliai pasiekia tik užaugę iki 4 metrų ilgio. Tai reiškia, kad patelės gali susilaukti palikuonių būdamos ne jaunesnės nei 150 metų.

Šaltinis: Theguardian.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.