Paukščių Takas pasmerktas: štai kas laukia mūsų galaktikos

Dažnai girdime naujienas iš astronomų, kad įvyks koks nors įspūdingas reiškinys danguje: meteorų lietus, Saulės užtemimas ar net žvaigždžių susidūrimas. Tačiau po daugelio metų įvyks tai, kas pranoks visus išvardintus reiškinius ir dar daugiau.

Taip gali atrodyti Paukščių Tako ir Andromedos galaktikų susidūrimas.<br>NASA iliustr.
Taip gali atrodyti Paukščių Tako ir Andromedos galaktikų susidūrimas.<br>NASA iliustr.
Astronomai prognozuoja, kad galaktikų susidūrimas įvyks maždaug po 4 mlrd. metų.<br>NASA iliustr.
Astronomai prognozuoja, kad galaktikų susidūrimas įvyks maždaug po 4 mlrd. metų.<br>NASA iliustr.
Taip gali atrodyti Paukščių Tako ir Andromedos galaktikų susidūrimas.<br>NASA iliustr.
Taip gali atrodyti Paukščių Tako ir Andromedos galaktikų susidūrimas.<br>NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 14, 2017, 1:10 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 3:11 AM

NASA astronomai užtikrintai prognozuoja, kad po 4 milijardų metų mūsų Paukščių Tako galaktika susidurs su Andromedos galaktika. Po šio susidūrimo liks viena galaktika, kuri buvo praminta Milkomeda arba Milkdromeda (nes Paukščių Tako angliškas pavadinimas – Milky Way).

Per šį susidūrimą Saulė atsidurs kitame galaktikos regione, tačiau tai jokiais būdais nereiškia, jog Žemė ir visa Saulės sistema bus sunaikinti.

Apie susidūrimą mokslininkai sužinojo iš Hablo teleskopo stebėjimų, kai buvo matuojamas Andromedos judėjimo greitis ir trajektorija. Šiuo metu Andromedos galaktika nuo mūsų yra nutolusi per 2,5 milijardo šviesmečių, o tai yra išties įspūdingas atstumas. Tačiau dar įspūdingesniu greičiu ji juda link mūsų, kadangi abi galaktikas traukia viena kitos gravitacija bei tamsioji materija.

Apie šį susidūrimą mokslininkai spekuliavo ir teikė prognozes daugiau nei šimtmetį, o dabar jie gali tai patvirtinti užtikrintai. Andromedos galaktika skrieja į mus tarsi paleistas beisbolo kamuoliukas, tik 2000 kartų greičiau.

Kompiuterio simuliacijos taip pat apskaičiavo, kad prireiks dar 2 milijardų metų po susidūrimo, kol abi galaktikos visiškai susijungs. Susijungusios jos suformuos vieną elipsės formos galaktiką, o būtent tokios formos galaktikos yra dažniausiai sutinkamos Visatoje.

Ir nors galaktikos didžiuliu greičiu „trenksis“ viena į kitą, jose esančios žvaigždės nesusidurs, kadangi atstumai tarp žvaigždžių yra labai dideli. Žvaigždės bus išstumtos į kitas orbitas ir suksis aplink ką tik susiformavusį naujos galaktikos centrą. Kompiuterinės simuliacijos rodo, kad mūsų Saulės sistema atsidurs daug toliau nuo galaktikos centro nei ji yra dabar.

Įdomu tai, kad prie šio „vakarėlio“ greičiausia prisijungs mažoji Andromedos kaimynė, Trikampio

galaktika. Gali būti, kad ji susijungs su Paukščių Tako galaktika dar anksčiau.

Visata vis dar plečiasi, todėl galaktikų susijungimai vis dar vyksta dėl didžiulės tarpusavio gravitacijos, kurią sukuria tamsioji materija. Hablo teleskopas rodo, kad tokie susidūrimai tarp galaktikų seniau buvo dažnesni, nes Visata buvo mažesnė ir plėtėsi žymiai sparčiau.

Prieš šimtmetį astronomai Andromedos netgi nelaikė atskira galaktika. Edwinas Hubble‘as išmatavo didžiulį atstumą tarp Paukščių Tako ir Andromedos galaktikų, kuris parodė, jog tai – dvi atskiros galaktikos. E.Hubble‘as taip pat sužinojo, kad Visata plečiasi ir galaktikos tolsta viena nuo kitos, tačiau Andromedos galaktika juda link mūsiškės Paukščių Tako galaktikos 400 000 kilometrų per valandą greičiu. Tokiu greičiu iš Žemės iki Mėnulio galima nuskristi vos per vieną valandą.

Prieš tai buvo dvejojama, ar Andromedos galaktika pralėks pro pat šalį, ar vis dėlto „trenksis“ į mūsų galaktiką. Taip buvo manoma, nes astronomai nesugebėjo apskaičiuoti Andromedos šoninio judėjimo danguje. Tuo metu Hablo kosminio teleskopo komanda sugebėjo atlikti itin tikslius Andromedos šoninio judėjimo skaičiavimus, kurie išsklaidė visas abejones dėl galaktikų susidūrimo. Tai buvo pasiekta stebint skirtingus pasirinktus regionus ir jų judėjimą per 5–7 metus.

Šaltinis: NASA

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.