Povandeninis laivas juodai dienai: 25 metai neiškylant į paviršių

Jeigu kada nors Žemėje kiltų branduolinis karas arba kokia nors mirtina epidemija – mes galime lažintis, neatsisakytumėte atsidurti kompanijos „BAE Systems“ sukurtame povandeniniame laive.

„HMS Artful“ pavaditas povandeninis laivas gali išbūti po vandeniu neiškilęs nė karto į paviršių net 25 metus
„HMS Artful“ pavaditas povandeninis laivas gali išbūti po vandeniu neiškilęs nė karto į paviršių net 25 metus
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2017, 11:24 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 6:12 PM

„HMS Artful“ pavaditas povandeninis laivas gali išbūti po vandeniu neiškilęs nė karto į paviršių net 25 metus. Jo atominį reaktorių reikia aptarnauti tik kas ketvirtį amžiaus, o deguonimi laivas apsirūpina iš jį supančio jūros ar vandenyno vandens.

Tiesa, laivas iškyla į paviršių kas 3 mėnesius – kad pasipildytų maisto atsargomis. Tai buvo nuspręsta po 10 savaičių trukusių bandymų, kurių metu buvo apskaičiuota, kiek maisto reikėtų įgulai. Tiesa, nebuvo paaiškintas atvejis, jeigu Žemėje vyktų karas ir iškilus į paviršių, nebebūtų maisto atsargų...

Šio povandeninio laivo raketos gali smogti taikiniams, esantiems už 1 100 kilometrų, o tuo tarpu britų priešai negalės taikytis net į laivo periskopą – nes „Artful“ jo paprasčiausiai neturi! Vietoje to laivas pasikliauja optinio pluošto kabeliu, kuris tiekia visą reikalingą informaciją.

Itin pažangi sonaro sistema turi tokią galinugmą, kuri prilygsta 2000-iams nešiojamųjų kompiuterių – tokios galingos sonaro sistemos šią dieną neturi nei vienas pasaulio povandeninis laivas.

Šiuo metu tokių laivų jau yra pagaminti trys, o netolimoje ateityje žadama į pasaulį paleisti dar keturis tokius laivus.

Beveik 100 metrų ilgio ir 7400 tonas sveriantis povandeninis laivas išstumia tiek vandens, kiek 65 mėlynieji banginiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.