Protu nesuvokiamas konkursas: du japonai rungėsi, kas nužudys daugiau žmonių

Ši istorija yra mažai kam žinoma, tačiau 1937 metais du japonų kareiviai, Tashiakis Mukai ir Tsuyoshis Noda, surengė konkursą. Konkurso sąlygos buvo neeilinės ir keliančios šiurpą – kuriam iš jų pirmajam pavyks nužudyti 100 žmonių su Magoroku kardu prieš įžengiant į Nankingą.

Kariai varžėsi, kuris greičiau nužudys šimtą žmonių.<br>ViDA Press nuotr.
Kariai varžėsi, kuris greičiau nužudys šimtą žmonių.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2017, 11:55 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 2:19 PM

T.Mukai ir T.Noda buvo du jauni antro laipsnio leitenantai Tajamos batalione, o konkursą jie organizavo Japonijos invazijos į Kiniją metu. Nugalėtojas buvo paskelbtas 1937 metų gruodžio 10 dieną, likus vos porai dienų iki Japonijos armijos invazijos į Nankingą (dabartinis Nandžingas). Nankingas tuo metu buvo Kinijos sostinė ir buvo užimtas japonų armijos 1937 metų gruodžio 13 dieną. Užimti šį miestą pavyko per 6 savaites, o užėmimo metu buvo nužudyta 200 000 žmonių, tūkstančiai moterų buvo išprievartautos.

Nugalėtojo paskelbimas šių vyrų nesustabdė, jie nusprendė konkurso kartelę pakelti iki 150 nužudytų žmonių. Mat susitikus viduryje mūšio T.Noda pareiškė, kad nužudė 105 žmones, o Mukai – kad nužudė 106 žmones. Tačiau nei vienas iš jų nežinojo, kuris pirmas pasiekė 100 nužudytų žmonių ribą. Dėl šios priežasties konkursas buvo pratęstas.

Apie šį konkursą karo metu keturis kartus rašė Japonijos laikraščiai. Visais atvejais buvo rašoma apie vis daugiau nužudytų žmonių ir buvo publikuojamas „pasiekimų“ šventimas. Šis konkursas tikrai nebuvo tas, dėl kurio save gerbiantis karys galėtų didžiuotis, kadangi jų aukos žuvo ne karo lauke po įnirtingos kovos, o buvo paprasčiausiai nužudyti.

T.Noda pats pripažino, kad įnirtingai kovėsi ir nužudė gal 4–5 kinų kareivius. Tuo metu kiti kariai nebuvo pakankamai gerai apmokyti ir tiesiog puldavo beatodairiškai japonus, todėl juos žudyti vieną po kito buvo labai lengva.

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui rašytiniai įrašai apie karo metu nužudytus žmones buvo perduoti Tarptautiniam karo tribunolui tolimuosiuose rytuose. Vėliau T.Noda ir T.Mukai buvo perduoti Kinijai. Juos teisė Nankingo karo nusikaltimų tribunolas ir 1948 metų sausio 28 dieną abu jie buvo nuteisti mirties bausmėmis už karo nusikaltimus.

Šaltinis: Argunners.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.