Egipto valdovas Tutanchamonas nebuvo toks galingas, kaip manyta

Egipto faraonas Tutanchamonas šiais laikais yra laikomas kone dievu, tačiau savo valdymo metais jis nebuvo panašus į visagalį.

Auksinė faraono Tutanchamono kaukė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Auksinė faraono Tutanchamono kaukė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2017, 3:42 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 1:35 AM

Nauji Tutanchamono DNR tyrimai atskleidė, kad jis buvo labai gležnas, sirgo maliarija ir turėjo kaulų ligą. Manoma, kad dėl prastos jo sveikatos yra kalta kraujomaiša.

Šie DNR tyrimai yra pirmieji, atlikti su Egipto karališkosiomis mumijomis. Tyrimas atskleidė keletą aplinkybių, susijusių su Tutanchamono mirtimi bei jo tėvais.

Tutanchamonas nebuvo stiprus karalius, jis netgi nevažinėjo tempiamais vežimais. Jis buvo ligotas, turėjo luošą koją bei vaikščiojo su lazda. Be to, jo tėvai buvo brolis ir sesuo, o kraujomaiša kenkia tiek fizinei, tiek biologinei žmogaus būklei, ji lemia silpną imuninę sistemą bei apsigimimus.

Tutanchamonas valdė senovės Egiptą naujosios karalystės eros metu, maždaug prieš 3300 metų. Sostą jis paveldėjo būdamas vos 9 metų amžiaus, tačiau valdė vos 10 metų, kadangi sulaukęs 19 metų amžiaus mirė (maždaug 1324 m. pr. Kr.).

Nepaisant trumpo valdymo laikotarpio, Tutanchamonas, ko gero, yra geriausiai žinomas faraonas dėl jo turtų, įskaitant jo auksinę mirties kaukę, netikėtai rastą 1922 metais, kai buvo surastas ir atvertas jo karstas.

Šis tyrimas buvo atliktas Egipto valdžiai pirmą kartą leidus atlikti genetinius tyrimus su karališkosiomis mumijomis. Tai gali atverti duris ateities tyrimams bei leisti sužinoti daugybę dalykų apie senovės Egiptą bei jį valdžiusius faraonus.

Tyrimai buvo atlikti ne tik su paties Tutanchamono mumija, bet ir su dešimčia jo karališkosios giminės narių. Iki tyrimo tik trijų iš jų tapatybės buvo žinomos mokslininkams. Panaudoję mumijų kauluose rastus DNR pavyzdžius, mokslininkai sukūrė penkių kartų Tutanchamono šeimos medį.

Mokslininkai sugebėjo išsiaiškinti, kad iki šiol kodinį pavadinimą KV55 turėjusi mumija iš tikrųjų yra karalius Achenatenas ir kad jis buvo Tutanchamono tėvas. Karalius Achenatenas pagarsėjo tuo, kad išsižadėjo visų senovės Egipto dievų ir pripažino tik vieną dievą.

O mumija KV35 yra faraonas Amenchotepas III – Tutanchamono senelis. Jo valdymo metais Egiptas buvo itin suklestėjęs. Ir nors buvo išsiaiškinta Tutanchamono motinos mumija, jos tapatybės nepavyko atskleisti iki pat šiol. Tyrimai rodo, kad ji buvo Amenchotepo III dukra ir Achenateno sesuo.

Tyrimai parodė, kad Tutanchamonas buvo šlubas dėl nekrozės, kuri sukelia kaulo audinio mirtį. Nekrozė reiškia, kad žmogus turi mirštančią organinę medžiagą savo kūne. Ši liga labai skausminga, dėl to Tutanchamonas privalėjo vaikščioti ramstydamasis lazda, kuri buvo rasta jo karste. Tiesa, ši liga nėra mirtina.

Užtat maliarija yra mirtinai pavojinga liga. Mokslininkai faraono DNR atrado parazitą, kuris sukelia maliariją ir tai iki šiol yra seniausiai užfiksuotas maliarijos atvejis žmonijos istorijoje. Mokslininkams pavyko išsiaiškinti, kad karalius per savo gyvenimą maliarija sirgo ne vieną kartą. Ši liga turėjo pakenkti Tutanchamono imuninei sistemai bei šlubai kojai. Šios aplinkybės kartu su lūžusiu dubens kaulu galėjo turėti įtakos karaliaus mirčiai. Mat iki šiol buvo spėliojama, kad faraonas galėjo mirti medžioklės metu, dėl kraujo užkrėtimo ar nuodų.

Šaltinis: News.nationalgeographic.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.