Kuri galaktika sunkesnė – Paukščių takas ar Andromeda?

Astronomai nustatė mūsų galaktikoje esančios tamsiosios materijos tankį ir greitį. Šis atradimas yra svarbus žingsnis į priekį, siekiant išsiaiškinti, kas yra toji tamsioji materija, apie kurią iki šiol samprotauta tik hipotetiniu lygiu. Be to, tai leido išsiaiškinti, kuri iš dviejų kaimyninių galaktikų yra masyvesnė – Paukščių takas ar Andromeda.

Andromedos galaktika yra didesnė, bet lengvesnė už Paukščių taką.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Andromedos galaktika yra didesnė, bet lengvesnė už Paukščių taką.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-20 16:32, atnaujinta 2017-04-07 14:32

Mokslininkai pasitelkė didžiulį teleskopą, esantį Čilėje, kad ištirtų 12 nykštukinių galaktikų, besisukančių aplink Paukščių tako galaktiką. Tyrėjai įvertino trijų galaktikų judėjimą trimis dimensijomis. Tokiu būdu jie sugebėjo labai tiksliai pasverti galaktikas ir paskaičiuoti, kiek jose yra tamsiosios materijos.

Tyrimas parodė, kad jose yra 400 kartų daugiau tamsiosios materijos negu įprastos materijos. Taip pat paaiškėjo, kad tamsiosios materijos dalelės negali būti suspaustos tankiau negu 20 vandens atomų viename kubiniame kosmoso centimetre ekvivalentu. Visa tai leido nustatyti tamsiosios materijos svorį. Mažiausias plotas, kurį gali užimti tamsioji materija, yra 30 milijonų kartų didesnės masės kubas, išsitenkantis per 1000 šviesmečių. Mokslininkams tiesiog nepavyko rasti tankiau sukoncentruotos tamsiosios materijos.

Mokslininkai mano, kad kosmosas yra tarsi Lego detalių konstrukcija, kuri susideda iš žvaigždžių, kitų dangaus kūnų bei tamsiosios materijos. Žinodami mažiausią tamsiosios materijos įmanomą tankį, mokslininkai apskaičiavo kitas fizines jos savybes. Viena iš šių savybių yra greitis, kuris siekia 9 kilometrus per vieną sekundę. Šis greitis yra maždaug milijoną kartų didesnis negu ankstesni mokslininkų spėjimai.

Mokslininkai taip pat apskaičiavo tamsiosios materijos temperatūrą, o tiksliau, tamsiosios materijos temperatūrą, jeigu ji tokią turėtų ir galėtų spinduliuoti, kaip įprasta materija. Vienas iš sunkumų, dėl ko yra sunku tyrinėti tamsiąją materiją, yra tai, kad ji nespinduliuoja šviesos ir radiacijos, taip pat ir šilumos.

Jeigu tamsiąją materiją sudarytų vandens atomai, jos temperatūra siektų 10 000 laipsnių pagal Celsijų, o tai yra žymiai daugiau nei Saulės paviršiaus temperatūra. Ši temperatūra yra taip pat žymiai aukštesnė nei tikėjosi mokslininkai. Ankstesniais spėjimais buvo manoma, kad tamsioji materija yra gana vangi, o jos teorinė temperatūra gali siekti vos vieną laipsnį pagal Celsijų.

Astronomai taip pat išaiškino, kuri galaktika – Paukščių tako ar Andromedos – turi didesnę masę. Detalūs nykštukinių galaktikų tyrimai leido mokslininkams pasverti mūsų galaktiką neįtikėtinu tikslumu. Mokslininkai pateikė savo verdiktą – Paukščių tako galaktika turi dvigubai daugiau masės negu Andromedos galaktika.

Vis dėlto Andromedos galaktika yra didesnė už Paukščių tako galaktiką, ji turi daugiau žvaigždžių, nes greičiausiai yra prarijusi kelias mažesnes galaktikas, tačiau turi mažiau tamsiosios materijos.

Tiesa, mokslininkams dar reikės atlikti begales tyrimų, kad sužinotų, kas iš tikrųjų yra toji tamsioji materija.

Mokslininkai spėja, kad tamsioji materija yra arba sunkios dalelės, vadinamos supersimetriškomis dalelėmis, arba mažos masės dalelės, vadinamos aksionais. Supersimetriškos dalelės, manoma, yra dalelių rūšis, kurių masė yra šimtais ar net tūkstančiais kartų didesnė už įprasto atomo masę. O aksionai yra labai mažos masės dalelės, kurių dideli kiekiai buvo sukurti Didžiojo sprogimo metu. Naujausi tyrimai rodo, kad didesnė tikimybė, jog tamsioji materija yra aksionai.

Šaltinis: Space.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.