Japonijos verslumo receptas: kompanijos gyvuoja per tūkstantį metų

Seniausias veikiantis viešbutis pasaulyje yra įsikūręs ne Paryžiuje, Londone ar Romoje. Anot Guinnesso pasaulio rekordų knygos, seniausias veikiantis viešbutis yra Jamanašyje, Japonijoje. Karštųjų versmių viešbutis, pavadinimu „Nisiyama Onsen Keiunkan“, veikia nuo 705 mūsų eros metų.

„Nintendo“ buvo įkurta kaip žaidimo kortų gamintoja, o vėliau sugebėjo tapti visame pasaulyje žinoma buitinės technikos ir elektronikos kompanija.<br>ViDA Press nuotr.
„Nintendo“ buvo įkurta kaip žaidimo kortų gamintoja, o vėliau sugebėjo tapti visame pasaulyje žinoma buitinės technikos ir elektronikos kompanija.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2017, 4:06 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 4:03 AM

Antras seniausias veikiantis viešbutis yra taip pat japonų karštųjų versmių viešbutis „Hoshi Ryokan“, įkurtas 718 metais.

Tačiau Japonijoje yra ir daugiau seniausių pasaulyje veikiančių kompanijų. Sudo Honke yra seniausias pasaulyje sakės gamintojas, veikiantis nuo 1141 metų. Iki prijungimo, įvykusio 2006 metais, seniausias pasaulyje šeimos verslas buvo „Kongo Gumi“ – šventyklų statymo kompanija, kuri šia veikla užsiima jau 14 šimtmečių.

Šis sąrašas tęsiasi toliau: „Shumiya Shinbutsuguten Co.“ nuo 1024 metų gamina altorius budistams bei drabužius vienuoliams; „Ichimojiya Wasuke“ yra seniausia Japonijos konditerijos gaminių įmonė, įkurta 1000 metais; „Nakamura Shaji“ užsiima budistų šventyklų ir šventovių statyba nuo 970 metų; „Tanaka Iga“ gamina daiktus budistams nuo 885 metų.

Tiesą sakant, nieko stebėtino, jog sena šalis su sena ekonomika yra seniausių pasaulyje kompanijų namai. Dauguma seniausių kompanijų yra vietinės, dažniausiai jos buvo įkurtos kaip šeimos verslas. Dar prieš tampant pirmąja ne Vakarų, ne krikščioniška pramonine šalimi 1870 metais, Japonija turėjo puikiai išvystytą žemdirbystės ekonomiką su išvystytais miestais. Ši vidurinioji miestų klasė buvo stipri vartotojų bazė.

Tačiau tai nepaaiškina, kodėl šios kompanijos taip ilgai išsilaikė. Visų pirma, tai lėmė pirmagimystės politika šeimose. Mat vyriausias sūnus paveldėdavo visą šeimos patriarcho turtą, todėl kompanijos pereidavo vienam šeimos nariui.

Nors pirmagimystės politika išnyko XX amžiuje, savininkai savo kompanijas vis dar perleidžia vienam šeimos palikuoniui. Tiesa, kartais išlaikyti verslą šeimos rankose padeda tinkamo suaugusiojo įvaikinimas, kuris turi gebėjimų valdyti verslą. Kartais šis „įvaikinimas“ įvyksta, kuomet šeimos patriarcho dukra išteka už tinkamo vyro.

2011 metais daugiau nei 90 procentų iš 81 000 įvaikintų žmonių Japonijoje buvo pilnamečiai. Atliktas tyrimas rodo, kad labiau klesti kompanijos, kurias valdo įvaikinti palikuoniai, o ne kraujo palikuoniai. O šeimos kompanijos, perduodamos iš kartos į kartą, labiau klesti nei įprastos kompanijos.

Šviežio kraujo įliejimas į šeimos verslą padeda kompanijoms sėkmingai evoliucionuoti ir prisitaikyti prie šiandieninių rinkos sąlygų. Ir tai, pasirodo, yra labai sėkminga verslo formulė, kadangi seniausios Japonijoje veikiančios kompanijos priklauso šeimoms. Vienas žymiausių pavyzdžių galėtų būti kompanija „Nintendo“, kuri XIX amžiuje buvo įkurta kaip žaidimo kortų gamintoja, o vėliau sugebėjo tapti visame pasaulyje žinoma buitinės technikos ir elektronikos kompanija, tačiau išliko ją įkūrusios šeimos rankose.

Šaltinis: Businessinsider.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.