Buvo laikai, kai amerikiečiai gėrė nuo ryto iki vakaro

Pastaruoju metu valdžia daug kalba apie alkoholio vartojimo mažinimą. Abstinentai greičiausiai pasakytų, kad alkoholį reikėtų išvis uždrausti. Panašios mintys kadaise sklandė ir JAV, kadangi alkoholis buvo įsišaknijęs žmonių kasdienybėje. 

 1830 metais alkoholio suvartojimas JAV pasiekė piką ir tapo rimta moraline problema visuomenėje. <br> 123rf nuotr.
 1830 metais alkoholio suvartojimas JAV pasiekė piką ir tapo rimta moraline problema visuomenėje. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2017, 4:19 PM

Štai ankstyvieji amerikiečiai pusryčiams išgerdavo gurkšnelį stipraus alkoholio, pietums užsigerdavo viskiu, vakarienei gerdavo alų, o prieš miegą išgerdavo dar šiek tiek alkoholio. Amerikiečiai toleravo alkoholio vartojimą, o 1790 metais vienas amerikietis kasmet išgerdavo apie 22 litrus grynojo alkoholio. 

Tai skamba išties daug, tačiau tuomet amerikiečiai to nejusdavo, kadangi alkoholis buvo integruotas žmonių gyvenimuose. Be to, dauguma žmonių dirbdavo laukuose, t.y. fizinį darbą, kur nereikėjo daug koncentracijos. Tuo metu žmonės gyvendavo mažose bendruomenėse, todėl jeigu bendruomenė matydavo, kad vienas ar kitas žmogus jau peržengia alkoholio vartojimo ribas, būdavo įsikišama. 

1830 metais alkoholio suvartojimas JAV pasiekė piką – kasmet buvo išgeriama po 27 litrus grynojo alkoholio, ir tapo rimta moraline problema visuomenėje. Atsirado poreikis pokyčiams ir ėmė kurtis judėjimai prieš alkoholį. 

Alkoholis ėmė kelti rimtą pavojų bendruomenės nariams – moterims ir vaikams kildavo pavojus, jei šeimos vyras imdavo piktnaudžiauti alkoholiu. Jeigu dėl gėrimo jis netekdavo darbo ar pasiligodavo, šeima atsidurdavo nesaugioje socialinėje padėtyje. 

1862 metais JAV laivynas iš jūreivių raciono išėmė kasdienes romo porcijas, o XIX amžiaus pabaigoje alkoholio gamybos bei vartojimo draudimo judėjimai įgavo rimtą pagreitį. 1919 metų sausio 16 dieną 18-oji pataisa, kuria buvo uždrausta alkoholio gamyba, tapo Konstitucijos dalimi. 

Tuo metu iškilo ne viena garsi visuomenės figūra, įskaitant Čikagos gangsterių vadeivą Al Capone. Tačiau herojų buvo ir alkoholizmo draudimo pusėje. Štai paprastas imigrantas iš Austrijos-Vengrijos Isidoras Einsteinas neturėjo jokios patirties teisėsaugoje, tačiau savo vardu suėmė apie 5000 žmonių, įtariamų alkoholio gabenimu. 

Tačiau naujas įstatymas, draudžiantis alkoholio gamybą, nedraudė jo vartojimo, todėl amerikiečiai rado teisėtų būdų, kaip ir toliau galėtų gerti alkoholį. Ėmė veikti nelegalūs alkoholio barai, organizuotas nusikalstamumas perėmė alkoholio gamybą ir gabenimą, o pats alkoholis tapo didžiuliu verslu. 

XX amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje netgi imta manyti, kad alkoholio legalizavimas galėtų išeiti į naudą – būtų sukurta naujų darbo vietų, o valstybės biudžetas sulauktų reikiamų pajamų iš mokesčių mokėtojų, kadangi šalį tuo metu krėtė Didžioji depresija. Galiausiai 1933 metų vasario 16 dieną 21-oji pataisa nutraukė alkoholio gamybos draudimą. 

Net ir panaikinus alkoholio draudimą, judėjimai prieš alkoholį ir toliau aktyviai veikė. Dėl 18-osios pataisos iki pat šios dienos liko nemažai draudimų kai kuriose valstijose. 

Vis dėlto JAV prezidentai, pradedant Richardu Nixonu ir baigiant Baracku Obama, prisidėjo prie teigiamos nuomonės apie alkoholį formavimo, kadangi oficialiuose tostuose naudodavo alkoholį. Tokiu būdu jie reabilitavo alkoholio įvaizdį visuomenėje. 

Šaltinis: BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.