Tai, ko tikrai nežinojote apie bites

Bitės stebina mokslininkus jau ne vieną dešimtmetį. Ir ne be reikalo. Bičių avilys yra sudėtinga bendruomenė, o kiekvienas avilio sektorius atlieka tik jam skirtą specifinę rolę, kad avilys išgyventų. Pasaulyje yra trijų rūšių bitės: darbininkės, tranai bei karalienės. Nei viena iš jų negalėtų išgyventi be kitų dviejų.

Tam, kad bitė apskristų visą pasaulį, jos energijos sąnaudoms reikėtų vos 28 gramų medaus.<br>123RF nuotr.
Tam, kad bitė apskristų visą pasaulį, jos energijos sąnaudoms reikėtų vos 28 gramų medaus.<br>123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2017, 10:05 PM

Bitės mokslui yra neįmenama mįslė, kadangi jos išlieka nepakitusios jau 20 milijonų metų – nepaisant to, kad visas pasaulis per šį laikotarpį stipriai keitėsi.

Bitės gamina medų jau net 150 milijonų metų. Tikrosios bitės amerikiečiams nebuvo žinomos iki pat XVII amžiaus pabaigos, kai jas atsivežė ispanų, olandų bei anglų naujakuriai.

Ar žinojote, kad bitės turi 4 sparnus? Bitės sparnai suplazdena net 11 400 kartų per minutę. Būtent dėl to ir skleidžiamas visiems žinomas zvimbimo garsas. Bitė skrenda maždaug 18 kilometrų per valandą greičiu. Bitės tarpusavyje bendrauja šokdamos. Įdomu dar ir tai, kad bitė turi 5 akis.

Bičių karalienė labiausiai užimta būna vasarą, kai avilys turi būti maksimaliai pajėgus medaus gamybai. Vasaros mėnesiais ji padeda po 1000-1500 kiaušinėlių per dieną. O žiemą bitės palieka savo avilius tik trumpam skrydžiui, kad išneštų iš avilio susikaupusias šiukšles. Beje, bitės iš tiesų labai mėgsta švarą.

Bitės nemiršta žiemomis. Jos maitinasi vasarą sukaupto medaus atsargomis ir kantriai laukia pavasario. Aviliuose jos suformuoja spiečius, kad tokiu būdu susišildytų. Visai avilio kolonijai išgyventi per žiemą reikia apie 16 kilogramų medaus.

Bitės turi specifinį kvapą, kurį naudoja tarsi raktus ar specialią kortelę, norėdamos patekti į avilį. Visos kolonijos bitės turi daugmaž vienodą kvapą, todėl sargyboje budinčios bitės gali atskirti savo kolonijos bites nuo svetimų.

Įdomu tai, kad bitės negimsta jau mokėdamos gaminti medų - jas išmoko jau patyrusios bitės. Kai kurios bitės darbininkės atlieka slaugių vaidmenį – jų darbas yra maitinti bičių lervas.

Vieno skrydžio metu bitė aplanko nuo 50 iki 100 gėlių. Norėdama pagaminti pusę kilogramo medaus, bitė turi aplankyti 2 milijonus gėlių. Kad pagamintų pusę kilogramo medaus, visos avilio bitės-darbininkėsturi nuskristi apie 90 kilometrų. Viena bičių kolonija per metus gali pagaminti nuo 27 iki 45 kilogramų medaus. Vis dėlto, viena bitė darbininkė per savo gyvenimą pagamina vos 1/12 dalį arbatinio šaukštelio medaus.

Medaus rinkimo sezono piko metu vienas avilys turi apie 50 000 bičių. Tam, kad bitė apskristų visą pasaulį, jos energijos sąnaudoms reikėtų vos 28 gramų medaus. Medus yra pagrindinis bitės maistas. Pagrindinė priežastis, dėl kurios bitės taip aktyviai renka nektarą iš gėlių, yra ta, kad apsirūpintų medaus atsargomis žiemai.

2000 metais atliktas tyrimas parodė, jog bitės JAV ekonomikai kasmet sukuria 14,6 milijardo dolerių pridėtinės vertės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.