Rojaus kampelis, kuriame niekas nenori gyventi

Žemės sklypas dykai, puikus oras ir beveik jokių kaimynų. Norėtumėte taip? Vis dėlto, niekas nenori kraustytis į mažytę Ramiojo vandenyno Pitkerno salą, kuri kadaise buvo apgyvendinta maištininkų iš „HMS Bounty“ laivo. 

Vietiniai neranda naujakurių, norinčių kraustytis į Pitkerno salą. <br>ViDA Press nuotr.
Vietiniai neranda naujakurių, norinčių kraustytis į Pitkerno salą. <br>ViDA Press nuotr.
Dabar Pitkerno saloje gyvena mažiau nei 50 žmonių.<br>ViDA Press nuotr.
Dabar Pitkerno saloje gyvena mažiau nei 50 žmonių.<br>ViDA Press nuotr.
Oro temperatūra Pitkerno saloje visus metus nenukrenta žemiau 17 laipsnių pagal Celsijų ribos.<br>ViDA Press nuotr.
Oro temperatūra Pitkerno saloje visus metus nenukrenta žemiau 17 laipsnių pagal Celsijų ribos.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 17, 2017, 2:20 PM

Gyventojų skaičius mažiausioje Didžiosios Britanijos kolonijoje mažėja jau daug metų, o dabar joje gyvena mažiau nei 50 žmonių. Tačiau vietiniai neranda naujakurių, norinčių kraustytis į šią salą. 

Vietinė valdžia kiekvienam atsikrausčiusiam į salą naujakuriui suteikia nemokamą žemės sklypą, o oro temperatūra visus metus nenukrenta žemiau 17 laipsnių pagal Celsijų ribos. Nepaisant to, iki šiol buvo pateikta vos viena paraiška atsikelti gyventi į šią salą.

Pitkernas yra viena iš 14 likusių Didžiosios Britanijos kolonijų. Salos gyventojus 2004 metais sukrėtė pedofilijos skandalas – 6 vyrai buvo nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis, tarp kurių buvo ir salos meras Steve‘as Christianas. 

Nuo to laiko Didžiosios Britanijos vyriausybė nustojo salai teikti finansinę paramą, dėl to salos populiacija ėmė sparčiai mažėti. Saloje, kurios plotas siekia vos 3,2 kvadratinio kilometro, prieš pat Antrąjį pasaulinį karą gyveno apie 200 gyventojų. 

Sala tapo nepatraukli naujakuriams dėl to, kad joje praktiškai nėra darbų. Vietos gyventojai seniau pardavinėdavo pašto ženklus, tačiau dabar pašto ženklai nebėra paklausūs dėl savaime suprantamų priežasčių. 

Be to, salą aplanko mažiau laivų, plaukiančių iš Naujosios Zelandijos, kuri nuo Pitkerno salos nutolusi per 5000 kilometrų.

Saloje yra tik viena parduotuvė, kuri atsidaro 3 kartus per savaitę. Maistas iš Naujosios Zelandijos užsakomas kartą per 3 mėnesius. 

Sala Ramiajame vandenyne yra pakankamai vienišoje pozicijoje, todėl atrodo, kad ji yra „viduryje niekur“. Vis dėlto, pačioje saloje yra tiek elektra, tiek interneto ryšys. Dėl mažo gyventojų skaičiaus šviesos tarša Pitkerne yra minimali, todėl naktį galima grožėtis nepaprasto grožio dangumi. 

Šaltinis: Telegraph.co.uk.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.