10 netikėčiausių faktų apie mums jau įprastą maistą

Dėl modernių technologijų šiais laikais mes galime mėgautis pačiu egzotiškiausiu maistu. Kartais sunku patikėti, kiek įdomiausių (ir skaniausių) dalykų auga ar gaminama pasaulyje, bet kiek dažnai visa tai tik vartojame, o nepasidomime atsiradimo istorija ar faktais, slypinčiais kiek giliau?

Šiais laikais mes vartojame daugybę rūšių maisto - bet po kai kuriomis jo rūšimis slypti tikrai daug įdomybių.<br> 123RF iliustr.
Šiais laikais mes vartojame daugybę rūšių maisto - bet po kai kuriomis jo rūšimis slypti tikrai daug įdomybių.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2017, 9:40 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 9:45 PM

Portalas brightside.me surinko tikrai netikėtus faktus apie maisto produktus, kuriuos tikrai žinome, ar bent esame girdėję – bet kiek iš jų žinojote iki šiol?

1. Galbūt ne visi mėgsta, ir nebūtinai dažnai geria, bet tiktai turėtų būti bent matę limonadą trumpučiu pavadinimu „7Up“.

Iš tiesų, dėl tokio pavadinimo turime dėkoti rinkodarininkams, nes iš pradžių šį limonadą norėta pardavinėti kaip „Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda“

2. Kiekvienoje didesnėje parduotuvėje galite pasirinkti vieną iš trijų rūšių paprikų – žalią, geltoną ir raudoną, ar ne?

Ir vis dėlto – ne. Saldžiųjų paprikų rūšys yra tik dvi – raudonoji ir geltonoji. Žaliosios paprikos tėra nesunokusios raudonosios arba geltonosios paprikos.

3. Muskato riešutas turėtų būti gerai žinomas mėgstantiems gaminti – tai gana populiarus prieskonis visame pasaulyje. Deja, Saudo Arabijoje jo neįsigytumėte: ten jis uždraustas, nes jį įmanoma naudoti kaip haliucinogeną.

4. Greičiausiai nebūtumėte įtarę, bet žodis „kompanionas“ (angl. companion) yra kilęs iš dviejų lotyniškų žodžių: „com“, reiškiančio „su“ ir „panis“, reiškiančio „duona“.

5. Kaip manote, kuri šalis eksportuoja daugiausia sojų padažo? Turbūt spėtumėte, kad Japonija?

Ir pusiau atspėtumėte. 

Nes beveik lygiai tiek pat eksportuoja ir Olandija.

6. Iš ko nėra verdamas alus? Turbūt pasakytumėte, kad iš bet ko, tik ne žuvies. Ir šiaip jau būtumėte teisūs, nes banginiai – ne žuvys, o žinduoliai.

Bet, kaip jau turbūt supratote, yra kas verda alų ir iš banginių. 

O jei dar tiksliau – finvalų (antros pagal dydį banginių rūšies). O jei dar dar tiksliau – islandų mikrobravoras „Brugghús Steðja“ vieno iš savo alaus rūšių virimui panaudojo banginių sėklides... rūkytas avių mėšlu. 

Ne, mes neišsigalvojame.

7. Grybai pagal savo sandarą iš tiesų yra artimesni žmonėms, nei augalams.

8. Dar viena priežastis, kurios dar nepaminėjome rašydami apie tai, kodėl pomidorai anksčiau buvo laikomi nuodingais – nes ilgą laiką žmonės pomidorus painiodavo su bulvienojų žieduose randamais vaisiais. Kurie iš tiesų yra toksiški.

9. Kokių neįprasčiausių ledų skonių esate ragavę? Kai kas stebisi lakricos skonio ledais, kurių nesunku rasti Švedijoje, bet štai Japonijoje egzotikos mėgėjai gali paragauti arklienos, akmens anglies, vištų sparnelių, kukurūzų ir sūrio, ožkienos (ne, ne tik ožkos pieno) ir kitų įsimintinų skonių ledų.

10. Jei ragaujate braškes, užaugintas šiaurėje, egzistuoja tikimybė, kad jose bus ir iš plekšnės perimtų genų. Bet, beje, tai nereiškia, kad tai yra „plekšnės genai“.

„Genai neturėtų būti apibūdinami pagal kilmę – tik pagal funkciją“, - teigia genetikas ir selekcininkas dr. Stevenas Kresovichius, kalbėdamas apie šiaurės (taigi, ir mūsų) regionams išveistas braškių rūšis, gerokai atsparesnes šalčiui.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.