Įrodymas, kad drambliai sugeba atskirti gerus žmones nuo blogų

Afrikoje drambliai yra itin medžiojami gyvūnai, ir dėl to jų žūsta daugiau, nei gimsta. Jeigu brakonieriai ir toliau tokiais tempais medžios šiuos didžiausius sausumos žinduolius, manoma, kad jie išnyks po kelių dešimtmečių.

 Afrikoje drambliai yra itin medžiojami gyvūnai, ir dėl to jų žūsta daugiau, nei gimsta. <br> 123RF nuotr.
 Afrikoje drambliai yra itin medžiojami gyvūnai, ir dėl to jų žūsta daugiau, nei gimsta. <br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2017, 9:39 AM

Laimei, pakankamai daug žmonių Afrikoje gina ir saugo dramblius nuo brakonierių. Ir nors drambliams būtų galima atleisti ir suprasti jų pyktį žmonių atžvilgiu, atrodo, kad kai kurie drambliai sugeba atskirti gerus žmones nuo blogų.

2015 metais Kenijos Tsavo regione brakonieriai su nuodingomis strėlėmis pašovė tris dramblius, tikėdamiesi vėliau parduoti itin vertingas jų iltis. Laimei, drambliams pavyko pabėgti ir surasti slėptuvę – Davido Sheldricko laukinės gamtos prieglaudą Itumba reintegracijos centre.

Šie drambliai prieš tai negyveno Itumboje, tačiau bent vienas iš jų pažinojo dramblius, kurie čia yra gyvenę. Vienas iš patinų seniau poravosi su dviem suaugusiomis našlaitėmis, vardu Mulika ir Yatta, kurios buvo užaugintos Itumboje ir dabar pačios priklauso laukinėms bandoms. Būtent šiame centre Itumboje ir gimė jų palikuonys – Mwende ir Yetu.

Nors tikimybė, jog Mulita ir Yatta būtų pasidalinę savo žiniomis su neįvardintu patinu apie laukinių gyvūnų prieglaudą (juk drambliai nemoka kalbėti), tačiau prieglaudos darbuotojai teigia, kad būtent taip ir buvo – kažkokiu būdu patelės sugebėjo perduoti informaciją apie prieglaudą.

Oficialiame prieglaudos pranešime nurodoma, kad drambliai tarsi žinojo, kad čia gaus gydymą ir jais bus tinkamai pasirūpinta.

Tas pats nutinka ir su sužeistais buliais šiaurinėje šalies dalyje - kurie nuolatos atklysta į Itumba prieglaudą ieškoti vienokios ar kitokios pagalbos.

Visiems žinoma, kad drambliai yra protingi ir bendraujantys gyvūnai, todėl logiška, jog draugai ar šeimos nariai pasidalina naudinga informacija. Be to, 2015 metais atliktas tyrimas parodė, kad dramblių atmintis yra itin gera, besitęsianti ne vieną dešimtmetį.

Straipsnio pradžioje minėtiems drambliams atklydus į prieglaudą, veterinarų komanda iškart jais pasirūpino – suleido raminamųjų ir ėmė gyyti vieną po kito. Du iš trijų sužeistų dramblių nukrito ant sužeistų šonų, todėl prieglaudos darbuotojais buvo priversti panaudoti virves ir traktorių, kad apverstų taip, kaip reikia. Visi trys turėjo gilias žaizdas, tačiau Itumbos prieglaudos darbuotojai jas išvalė, užpylė antibiotikų ir uždengė jas moliu - kad žaizdos gytų netrukdomos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.