Kas buvo „Flintstonų“ šeimos nariai – naujieji žmonės ar neandertaliečiai?

„Flintstonai“ – 1960-1966 metais rodytas animacinis televizijos serialas, kuriame akmens amžiaus šeima gyvena su šiuolaikiniam pasauliui prilyginamais patogumais. Šis serialas laikomas vienu geriausių animacinių serialų per visą istoriją, ir neprarado populiarumo iki šiol. Bet kas tokie buvo Flintstonai – homo sapiens ar homo neanderthalensis?

  Filmuko kūrėjai domėjosi mokslu ir kelias gijas vis dėlto įterpė į serialo siužetą.<br> Hana Barbera iliustr.
  Filmuko kūrėjai domėjosi mokslu ir kelias gijas vis dėlto įterpė į serialo siužetą.<br> Hana Barbera iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-01-05 14:45, atnaujinta 2018-01-05 14:54

Neandertaliečiai Eurazijoje gyveno prieš maždaug 30 tūkstančių metų. Žinoma, kad jie gyveno nedidelėse šeiminėse bendruomenėse, naudojo įrankius, rūpinosi sergančiais, gyveno iki maždaug 30 metų amžiaus ir tikriausiai turėjo savo kalbą. Jie buvo žemi ir drūti – tobulai prisitaikę išgyvenimui atšiauriomis ledynmečio sąlygomis. Vis dėlto, daug ko apie neandertaliečius iki šiol nėra žinoma. Kodėl kai kurie neandertaliečiai poravosi su homo sapiens? Kas sąlygojo jų labai greitą evoliuciją? Kodėl jie staiga išnyko? Ir, svarbiausia – ar Fredo ir Vilmos Flintstonų šeima buvo neandertaliečiai?

Klausimas gali pasirodyti kvailas – juk į mokslo populiarinimą filmukas nepretendavo. Tai buvo labai populiarus pramoginis šou, kuriame dinozaurai taikiai sugyveno su pagrindiniais herojais (net buvo augintiniais ar atliko buitinių prietaisų vaidmenį), veikėjai turėjo darbus, į kuriuos vyko automobiliais, o ir namai labiau priminė šiuolaikinę architektūrą nei laukinę gyvenimo realybę prieš dešimtis tūkstančių metų. Vis dėlto, filmuko kūrėjai domėjosi mokslu ir kelias gijas vis dėlto įterpė į serialo siužetą.

Neandertaliečių fosilijos pirmą kartą atrastos 1856 metais Vokietijoje, jas rado karjero darbuotojai. Fredas Flintstonas taip pat dirba karjere. Nors akivaizdu, kad serialas nesisuka apie žiemą, bent keliose serijose ji tikrai vaizduojama. Taigi, kaip gali pasirodyti, serialo veikėjai negyveno tropiniuose kraštuose – ir netg vykdavo slidinėti. Aišku, tikrojo ledynmečio, kada neandertaliečiai ir gyveno, siužetas neprimena. Vis dėkti, atsakymą galima surasti ne pačiame seriale, o komiksuose.

Viename iš komiksų neandertaliečiai yra minimi tiesiogiai. Ponas Sleitas – piktasis Fredo Flintstono bosas – nori karjere įdarbinti neandertaliečius, nes šie nesupranta pinigų. Anksčiau buvo manoma, kad neandertaliečiai buvo labai primityvūs ir kvaili, ir šis ne visai tikslus įsivaizdavimas labai ryškiai atspindimas minėtuose komiksuose. Neandertaliečiams už darbą vis dėlto buvo mokama, tačiau jie po vienos dienos nusprendė viską mesti ir keliauti ieškoti savo laimės. Taigi, Flintstonai nebuvo neandertaliečiai, tačiau su jais taikiai sugyveno.

Kaip, beje, buvo ir iš tikrųjų. Yra žinoma, kad homo neanderthalensis ir homo sapiens gyveno drauge, ir netgi kūrė mišrias šeimas. Tačiau taip pat yra manoma, kad jie ne visada sugyveno taikiai – o kai kurios teorijos mūsų protėvius netgi kaltina dėl neandertaliečių išnykimo.

Kad ir kaip ten bebūtų, aišku, kad Flintstonai nebuvo neandertaliečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.