9 pavojingi dalykai, kurie kažkada buvo visiškai įprasti (ir legalūs)

Jei galvojate, kad žmonės tik šiais laikais išdarinėja neįtikėtinus dalykus – smarkiai klystate. Mūsų rūšis nesąmones krėtė net ir visiškai neseniai, o jau mūsų proseneliai, šiandieniu supratimu, išvis keista, kaip išgyveno tiek ilgai, kad spėjo susilaukti mūsų senelių – nors visi jų veiksmai buvo legalūs.

 10 keisčiausių faktų iš istorijos – ką anksčiau krėtė žmonės, ir laikė tai visiškai normaliu dalyku.<br> 123RF nuotr.
 10 keisčiausių faktų iš istorijos – ką anksčiau krėtė žmonės, ir laikė tai visiškai normaliu dalyku.<br> 123RF nuotr.
 BrightSide.me iliustr.
 BrightSide.me iliustr.
 BrightSide.me iliustr.
 BrightSide.me iliustr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jan 26, 2018, 1:14 PM, atnaujinta Jan 26, 2018, 2:06 PM

Portalas BrightSide.me atrinko 10 keisčiausių faktų iš istorijos.

Gydymas kokainu

Prieš šimtą metų kokaino niekas nelaikė pavojingu. Priešingai, juo prekiavo vaistinėse, ir nereceptiniais vaistais, į kurių sudėtį įėjo kokainas, buvo gydomas kosulys; narkotiko taip pat buvo dedama į dantų pastą. Ir, žinoma, jis buvo smarkiai reklamuojamas.

Vaikų siuntimas per paštą

Skamba kaip nevykęs juokelis, bet XX a. pradžioje amerikiečiai turėjo visiškai legalią galimybę siųsti savo vaikus paštu. Nusiųsti vidutinio svorio vaiką reikiamu adresatu kainuodavo 15 JAV centų. Rūpestingieji tėveliai taip taupydavo siųsdami savo vaikus pas gimines.

Išoriniai narvai kūdikiams

Ketvirtajame XX amžiaus dešimtmetyje tokie narvai buvo labai populiarūs tarp britų šeimų. Buvo manoma, kad tokios pavojingos konstrukcijos – geras būdas vaikams pakvėpuoti grynu oru (virš gatvės? mieste?), kol mamos tvarkydavosi namuose.

Dar keisčiau, kad įrašų apie incidentus, susijusius su tokiais narvais, taip pat nėra išlikę.

Asmeninis atsiskyrėlis

Turtuoliai visada turėdavo keisčiausių užgaidų. Bet anksčiau jos galėdavo priversti kitus žmones ir kentėti. XVII a. buvo madinga sode turėti nuosavą atsiskyrėlį. Jam nebuvo leidžiama praustis ar kirptis plaukų bei nagų, jie gyvendavo dirbtinėse grotose, o šeimininkai būtinai demonstruodavo „nuosavus atsiskyrėlius“ savo svečiams ir didžiuodavosi tokiomis „gyvomis dekoracijomis“.

Radioaktyvūs žaislai

XX a. penktajame dešimtmetyje radiacija buvo laikoma pakankamai saugiu dalyku. Tokie „radioaktyvūs rinkiniai“, kaip parodyti iliustracijoje, buvo itin populiarūs. Rinkiniuose vaikiškiems eksperimentams būdavo polonio ir urano.

Žmonių zoologijos sodai

„Žmogiškųjų zoologijos sodų“ tikslas buvo parodyti Azijos ir Afrikos gyventojus kaip Darwino teorijos įrodymą – ir tokios įstaigos egzistavo ilgus metus. Nuotraukoje – vaizdas iš „žmogiškojo zoologijos sodo“ Belgijoje. Nuotrauka daryta… 1958-aisiais.

Pramoginės ekskursijos į psichiatrines ligonines

Anksčiau ligoniai psichiatrinėse ligoninėse gyveno klaikiomis sąlygomis: įstaigos personalas retai maitindavo ligonius, nors artimieji ir mokėdavo už jų išlaikymą. Matyt, mokesčiai, ligoninės valdytojų nuomone, buvo pernelyg maži, todėl jie teikė ir papildomas paslaugas: pavyzdžiui, už atitinkamą mokestį galima buvo pažiūrėti į ligonius ar net pabaksnoti juos lazda.

Kūno dalų kolecionavimas

Šiais laikais žmogus, kolekcionuojantis kūno dalis, būtų neišvengiamai palaikytas bepročiu. Bet dar visai neseniai tai buvo visai įprastas hobis: garbūs džentelmenai turėdavo savo patologoanatominių kolekcijų kambarius namuose, o dar XX a. kareiviai kaip suvenyrus parsiveždavo namo nugalėtų prieštų kaukoles. Nuotraukoje kaip tik matomas Antrojo Pasaulinio karo laikų jūreivis, turintis japono kaukolę.

Nėščiosios rūkymas pagal daktaro nurodymą

Šiandien rūkymas ribojamas įvairiais būdais. Bet prieš 70 metų JAV daktarai nėščiosioms vidurių užkietėjimą rekomenduodavo gydyti rūkymu. Taigi, ką tik pagimdžiusiai moteriai ligoninėje būdavo ne tik nedraudžiama, bet net ir rekomenduojama rūkyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.