Bedarbystė ir depresija - tai susiję labiau, nei tikimės

Nedarbas yra ekonominė problema, tačiau tai turi įtakos ir pačių žmonių psichologiniam gerbūviui – mat netekus darbo retas kuris džiaugiasi (nebent darbas buvo visų blogybių priežastimi). Juk darbo netekimas daugumai yra pastovių pajamų netekimas, o taip pat rutinos pakeitimas ir dalinė socialinė atskirtis.

 Atlikta apklausa parodė, kad nedirbantys amerikiečiai yra dvigubai labiau linkę sirgti depresija.<br> 123RF nuotr.
 Atlikta apklausa parodė, kad nedirbantys amerikiečiai yra dvigubai labiau linkę sirgti depresija.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2018, 10:00 AM

JAV atlikta apklausa parodė, kad nedirbantys amerikiečiai yra dvigubai labiau linkę sirgti depresija: nuo depresijos gydomi 12,4% apklausoje dalyvavusių bedarbių, kai nuo depresijos gydosi 5,6% dirbančiųjų. Dar daugiau – ilgiau nei 27 savaites darbo neturintys žmonės dar labiau kenčia nuo depresijos: rodiklis šokteli iki 18%. Tai reiškia, kad beveik kas penktas ilgiau nei pusmetį naujo darbo nerandantis asmuo gydosi nuo depresijos.

2011 metais Rutgerso universiteto atliktas tyrimas parodė, kad ilgai darbo nerandantys žmonės per dieną socializuojasi dvi valandas ar mažiau – o taip pat ir tai, kad žmonės, kurie neteko darbo ir tai lėmė sunkius finansinius padarinius, jaučia didesnį gėdos jausmą ir turi pablogėjusius santykius su kitais šeimos nariais.

Žinoma, esant tokioje situacijoje vargu ar kuris nors norėtų norės socializuotis su draugais ar linksmintis. Dėl šios priežasties žmonės veikiausiai ir izoliuoja save socialine prasme – dėl ko darbo paieškos tampa dar sudėtingesnės, o tai lemia dar didesnę socialinę izoliaciją, depresiją ir kt.

Tačiau ilgai nerandantys darbo žmonės vėliau patiria dar daugiau problemų. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad ilgai be darbo buvę žmonės praranda naują darbą per pirmuosius metus. Keliama hipotezė, kad išlikusi depresija mažina motyvaciją dirbti naujame darbe, o darbdaviai nėra pasiryžę laukti, kol darbuotojas atsigaus psichologiškai.

Parengta pagal „The Atlantic“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.