Ar katei tinka šuns kraujas?

2013 metais kačių medicinos ir chirurgijos žurnale buvo paskelbtas tyrimas, kurio metu mokslininkai studijavo ksenotransfuzijos istoriją. Ksenotransfuzija – tai kraujo perpylimas iš vienos rūšies gyvūno kitam. Tokio pobūdžio kraujo perpylimai yra itin reti.

Mokslininkai atrado ir tai, kad šunų raudonieji kraujo kūneliai turi žymiai trumpesnį gyvavimo ciklą kuomet atsiduria kačių organizmuose – išgyvena mažiau nei keturias dienas. <br>123RF nuotr. 
Mokslininkai atrado ir tai, kad šunų raudonieji kraujo kūneliai turi žymiai trumpesnį gyvavimo ciklą kuomet atsiduria kačių organizmuose – išgyvena mažiau nei keturias dienas. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-04-22 14:52

Ši procedūra veterinarijos literatūroje yra aprašoma nuo XIX amžiaus septintojo dešimtmečio. Šiuo metu ksenotransfuzija yra praktikuojama keliose šalyse – Australijoje, Prancūzijoje ir Italijoje.

Mokslininkai išsiaiškino, kad tarp 1962 ir 2013 metų buvo atlikti keturi tyrimai bei aprašytas vienas realus ksenotransfuzijos atvejis, kurio metu šunų kraujas buvo perpiltas katėms. Daugumoje atvejų pirmasis perpylimas buvo sėkmingas – o tai reiškia, kad kačių organizmas negamina antikūnių prieš šunų raudonuosius kūnelius. Žinoma, kelios katės nedidelių šalutinių poveikių turėjo: padažnėjęs kvėpavimas, pakilusi kūno temperatūra bei gelta.

Tiesa, kažkur po savaitės buvo atlikti pakartotiniai kraujo perpylimai, kurie katėms turėjo labai rimtų neigiamų pasekmių: šlapinimasis krauju, anafilaksija bei mirtis. Tai rodo, kad po pirmojo kraujo perpylimo kačių organizmai iš tikrųjų ėmė gaminti antikūnius prieš šunų antigeną – dėl to katės patyrė rimtų sutrikimų.

Mokslininkai atrado ir tai, kad šunų raudonieji kraujo kūneliai turi žymiai trumpesnį gyvavimo ciklą tada, kai atsiduria kačių organizmuose – išgyvena mažiau nei keturias dienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.