Depresija mažina smegenis

Žmonės, kurie kenčia nuo pasikartojančios depresijos, turi ženkliai mažesnį hipokampą – tai smegenų dalis, kuri yra atsakinga už naujų prisiminimų formavimąsi. Ši išvada buvo padaryta atlikus tyrimą, kuris buvo paskelbtas žurnale „Molecular Psichiatry“.

Pagalvokite apie potyrius, kurie padarė jus laimingais arba nuliūdino – hipokampas formuoja šiuos prisiminimus, pasitelkdamas į pagalbą amygdalą, kuri apdoroja prisiminimus ir emocijas. <br> 123RF nuotr.
Pagalvokite apie potyrius, kurie padarė jus laimingais arba nuliūdino – hipokampas formuoja šiuos prisiminimus, pasitelkdamas į pagalbą amygdalą, kuri apdoroja prisiminimus ir emocijas. <br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2018, 8:59 AM

Sidnėjaus universiteto mokslininkai tyrė 9 tūkst. žmonių. Iš jų 7199 buvo sveiki, o 1728 sirgo depresija. Pasitelkus magnetinio rezonanso tomografą, jie tyrinėjo šių žmonių smegenis ir lygino jų dydį.

Iš visų depresija sirgusių tyrimo dalyvių 65 proc. sirgo pasikartojančia depresija. Pastarųjų hipokampas buvo mažesnis už įprasta depresija sergančių žmonių hipokampą. Tie, kurie susirgo depresija būdami jauno amžiaus (iki 21 metų), turėjo mažesnį hipokampą nei sveiki žmonės. O štai tie, kurie depresija susirgo nesenai, turėjo tokio dydžio hipokampą, kaip ir sveiki žmonės – tačiau tokių pacientų buvo mažai.

Anot tyrimo autorių, sumažėjęs hipokampo dydis buvo pastebėtas ir ankstesniuose tyrimuose, kuriuose dalyvavo depresija sergantys žmonės. Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad pasikartojančia depresija sergantys žmonės turėjo mažesnio dydžio hipokampą, nei ankstyva depresijos stadija sergantys žmonės. Kaip parodė ankstesni tyrimai, kuo ilgiau žmogus kenčia nuo depresijos, tuo labiau mažėja jo hipokampo apimtis, dėl ko apribojamas smegenų našumas.

Nors labiausiai hipokampas siejamas su naujų prisiminimų formavimu, jis taip pat siejamas ir su emocijų valdymu bei mokymusi. Pagalvokite apie potyrius, kurie padarė jus laimingais arba nuliūdino – hipokampas formuoja šiuos prisiminimus, pasitelkdamas į pagalbą amygdalą, kuri apdoroja prisiminimus ir emocijas. 2013 m. Brighamo Youngo universiteto atliktas tyrimas parodė sąsają tarp depresijos ir neryškių prisiminimų. Rezultatai parodė, kad greičiausiai taip nutinka būtent dėl mažėjančio hipokampo. Tokių žmonių prisiminimai susidėliodavo iš atskirų dalių, dėl ko greičiausiai jie ir būdavo tokie neryškūs.

Šis tyrimas apie depresiją ir smegenų dydį kol kas yra didžiausias iš visų kada nors atliktų. Mokslininkai taip pat vadovavosi duomenimis, gautais iš Amerikos, Australijos ir Europos. Rezultatai parodė, kad pradėjus kovoti su depresija jos ankstyvoje stadijoje – išvengti neigimų padarinių įmanoma, ypač paaugliams ir jauniems žmonėms.

„Nepaisant intensyvių pastangų tyrinėjant smegenų struktūras ir jų sąsajas su depresija, mūsų suvokimas apie tai, kas sukelia depresiją yra tik pradinėje stadijoje. Viena iš priežasčių yra ta, kad iki šiol nebuvo pakankamai didelių tyrimų šioje srityje – be to yra daugybė ligos rūšių, gydymo būdų“, – oficialiame pranešime teigia tyrimo autorius, Smegenų ir proto instituto profesorius Jimas Lagopoulos.

Pasikartojanti depresija yra dažnesnė liga, nei buvo manyta. Ligų kontrolės ir prevencijos centras išsiaiškino, kad beveik 8 procentai vyresnių nei 12 metų žmonių kenčia nuo depresijos. Daugiausia ja serga žmonės, kurių amžius svyruoja nuo 40 iki 59 metų, bet tikėtina, kad šia liga jie susirgo dar iki šio amžiaus. Mokslininkai nežino kodėl, tačiau moterys depresija serga dažniau nei vyrai – tai pastebėta visose amžiaus grupėse.

Parengta pagal earthsky.org

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.