Kaip per tokį ilgą kaklą kraujas pasiekia žirafų smegenis?

Žirafų ekspertas, profesorius Grahamas Mitchellas iš laukinės gamtos studijų centro Pietų Afrikoje sako, kad gyvūnų, dėl evoliucijos turinčių ilgus kaklus, pasaulyje nėra daug. Anot jo, žirafoms ilgas kaklas suteikia nemažai privalumų - pavyzdžiui, leidžia pasiekti dideliame aukštyje esantį maistą, reguliuoti kūno temperatūrą ir išlikti akyloms.

 Gyvūnų, dėl evoliucijos turinčių ilgus kaklus, pasaulyje nėra daug.<br> 123RF nuotr.
 Gyvūnų, dėl evoliucijos turinčių ilgus kaklus, pasaulyje nėra daug.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2018, 12:27 PM

Dauguma žinduolių turi žemą kraujospūdį, nes kraujas nuo širdies iki smegenų turi nukeliauti nedidelį atstumą. Tuo tarpu ankstesni tyrimai parodė, kad žirafos turi dvigubai didesnį kraujo spaudimą, nei kiti gyvūnai. Žirafos širdis veikia hidrostatiniu spaudimu,  - be to, kraujas turi būti pumpuojamas stipriai ir dėl to, kad būtų įveiktas spaudimas žemyn, kurį sukelia gravitacija.

Ilgai buvo manoma, kad dėl didelio kraujospūdžio žirafos turi didelę širdį, tačiau tyrimas, atliktas 2006 ir 2009 metais, parodė kitaip. Pasirodo, kad žirafos širdis yra net mažesnė nei panašaus dydžio gyvūnų - tačiau jos sienelės yra itin storos. Be to, su amžiumi žirafos kaklas ilgėja, o dėl to atitinkamai storėja ir širdies sienelės.

G.Mitchellas sako, kad šie gyvūnai turi ir kitų mechanizmų, leidžiančių kovoti su dideliu kraujo spaudimu. Anot jo, spaudimas priklauso nuo kraujagyslių sistemos tūrio bei pačios širdies efektyvumo. Žirafos sugeba reguliuoti tūrį išplėsdamos ir susiaurindamos kraujagysles.

Šie svarbūs duomenys buvo surinkti 2006 ir 2009 metai ištyrus Zimbabvėje nužudytas žirafas. Iš šių duomenų mokslininkai tikisi išsiaiškinti ir daugiau faktų apie neįprastą šių gyvūnų kūną, taip pat jų kvėpavimą ir regėjimą.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.