Vabzdžių dalys, baltojo šokolado apgaulė ir kiti faktai, kurių apie šokoladą greičiausiai nežinojote

2018 m. gruodžio 23 d. 18:40
Šventės tuoj užgrius skanėstais. Tradiciniai desertai yra gaminami iš šokolado, kurio, tikimės, gausite tiek, kiek širdis geidžia. Tačiau galbūt kažko apie šokoladą nežinome? Štai 7 įdomūs faktai.
Daugiau nuotraukų (1)
1. Kakavos pupelės yra kilusios iš Centrinės ir Pietų Amerikos
Kakavos pupelės – tai augalo Theobroma cacao sėklos. Šis visžalis medis natūraliai auga Pietų ir Centrinėje Amerikoje ir ten jo dovanas nuo seniausių laikų rinko actekai. Jie virdavo kakavos pupeles, kol išgaudavo kartų gėrimą, kurį šiandien galėtume laikyti pirmuoju karštu šokoladu. Kakavos pupelės buvo taip garbinamos, kad vienu metu buvo naudojamos net kaip valiuta. Į Europą kakavos pupeles atgabeno ispanų pirkliai. Dabar didžioji dalis kakavos pupelių surenkama Vakarų Afrikoje.
2. Napoleonas dievino šokoladą
Vienas garsiausių visų laikų karvedžių Napoleonas Bonapartas dievino šokoladą. Tai – nieko keisto, nes tais laikais daugybė kilmingųjų ir turtingųjų mėgavosi šiuo skanėstu. Tačiau N.Bonaparto aistra šokoladui buvo tokia didelė, kad jis reikalaudavo, jog skanėstas jam būtų parūpintas ir tolimuose žygiuose kiekvieno pasitarimo metu. Šokoladas, beje, moderniais laikais dažnai įtraukiamas į karių racioną netgi karo veiksmųmetu – nes suteikia energijos ir gerina nuotaiką.
3. Netikras šokoladas
Šiais laikais šokolado pavadinimu neretai spekuliuojama. Į šokoladą panašus produktas net gali būti neskanus ir pasižymėti nemalonia muilą primenančia tekstūra. Netikras šokoladas, beje, turi kakavos sviesto – tačiau jo ten labai mažai. Netikras šokoladas taip pat pilnas pigių augalinių riebalų, todėl tirpsta aukštesnėje temperatūroje. Tikrasis šokoladas tirpsta maždaug prie 34 laipsnių Celsijaus, todėl maloniai lydosi burnoje (ir nemaloniai tepa pirštus).
4. Baltasis šokoladas neegzistuoja
Baltojo šokolado nėra. Net jei manote, kad neseniai jo ragavote, klystate: jis neegzistuoja. Baltajame šokolade gali būti šiek tiek kakavos sviesto, tačiau jokių kitų kakavos pupelių dalių jame nėra. Iš esmės tai yra beveik nesusiję produktai.
5. Šokolado plytelės nėra tokios jau senos
Pirmąją šokolado plytelę sukūrė Anglijoje įsikūrusi „Cadbury“ kompanija – 1842 metais. Prireikė šiek tiek laiko, kol tokia šokolado forma pasklido po pasaulį.
6. Šokolado įmanoma ir perdozuoti
Šokolade yra teobromino – stipraus stimulianto, kuris didesnėmis dozėmis gali pažeisti inkstus, sukelti širdies problemų ar net traukulius. Tačiau tam, kad perdozuotumėte teobromino, reikėtų suvaldyti daugiau nei 10 kg šokolado.
7. Jūsų šokolade gale būti vabzdžių dalių
Šokolado gamyba yra toks sudėtingas procesas, kad galutiniame produkte beveik neabejotinai rastumėte vabzdžių kūnų dalių. JAV maisto ir vaistų administracija netgi yra nustačiusi, kad 60 dalelių 100 gramų šokolado dar yra leistina norma, kuri yra visiškai saugi. Tačiau manoma, kad kartais alergines reakcijas į šokoladą sukelia būtent vabzdžių dalys.
Istorija^Instantšokoladas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.