Idėja: miestą valyti gali padėti ir varnos

Pasaulis yra pilnas šiukšlių. Jeigu apsidairysite savo vietiniame parke, pamatysite įvairius plastikinius maišelius, kramtomų gumų popierėlius, maisto pakuotes bei nuorūkas. Antai, nuorūkos suyra per 10 metų, todėl vaikas prie tos pačios nuorūkos, numestos parke, gali žaisti visą savo vaikystę.

 Varnos yra neįtikėtinai protingos. Nepaisant mažų smegenų, jos yra pažengusios mąstytojos, gebančios naudotis įrankiais.<br> SWNS / Scanpix nuotr.
 Varnos yra neįtikėtinai protingos. Nepaisant mažų smegenų, jos yra pažengusios mąstytojos, gebančios naudotis įrankiais.<br> SWNS / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-07 09:40, atnaujinta 2019-03-07 09:52

Tačiau olandų mokslininkai sugalvojo būdą, kaip išvalyti aplinką nuo nuorūkų pasitelkiant neįprastą sąjungininką – varnas.

Varnos yra neįtikėtinai protingos. Nepaisant mažų smegenų, jos yra pažengusios mąstytojos, gebančios įrankiais (pagaliukais) iškrapštyti iš po medžio žievės įvairius vabalus ir lervas. Be to, jos yra vienos geriausių problemų sprendėjų gyvūnų karalystėje. Vieno tyrimo metu varna, vardu 007, sugebėjo išspręsti aštuonių žingsnių galvosūkį – žinoma, už maistą.

Be to, varnos yra puikiai dresuojamos – o būtent dėl šios priežasties olandų komanda nusprendė pasitelkti šiuos sparnuočius aplinkos valymui. Projekto „Crowded Cities“ sumanytojai Robenas van der Vleutenas ir Robas Spikmanas nusprendė sukurti „Crowbar“ – prietaisą, kuris duotų naudos žmonėms, varnoms ir visai aplinkai.

Mokslininkai iš pradžių negalvojo apie varnas. Jie tiesiog pamatė problemą – Nyderlanduose ir kitose šalyse besimėtančias milijonus nuorūkų.

R. van der Vleutenas pasakoja, kad iš pradžių buvo galvojama apie siurblį, kuris siurbtų visas besimėtančias nuorūkas. Tačiau netrukus jie suprato, kad tai būtų pernelyg sudėtinga – be to, tokių siurblių gamyba ir veikimas taip pat terštų aplinką. Tad buvo pradėta mąstyti, kaip šiuo atveju būtų galima išnaudoti pačią aplinką. Šioje vietoje mokslininkai pamatė galimybę panaudoti karvelius – tačiau labiau pasigilinus paaiškėjo, kad tinkamesni paukščiai šiam darbui – varnos.

Prietaisą sudaro apverstas kūgis su kamera. Kai varna į kūgį įmeta nuorūką, kamera tuoj pat ją atpažįsta ir duoda varnai maisto. Žinoma, varnos iš pradžių nepradės nešti nuorūkų – jos turės išmokti, už ką duodamas atlygis.

„Crowded cities“ komanda įkvėpimo sėmėsi iš hakerio Joshua Kleino, kuris išmokė nelaisvėje auginamas varnas atnešti monetų – mainais už riešutus.

Žinoma, šis projektas turi ir neigiamų aspektų. Cigaretės ir jų filtrai yra pilni kenksmingų cheminių medžiagų bei plastiko pluoštų, kurios gali patekti į varnų organizmą. Tad tai gali būti kenksminga varnų sveikatai.

Be to, niekas nežino, kaip šis projektas sudrums varnų bendruomenę. Galbūt varnos ims būriuotis aplink rūkančius žmones ir griebti iš jų rankų nuorūkas? Ar varnos iškeis dabartinį maistą – vabzdžius ir lervas – į atlygį už atnešamas nuorūkas? O jeigu staiga „Crowbar“ prietaise baigsis maistas, ką tada darys gudrieji paukščiai?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.