Vokietijos mieste raudonas šviesoforo signalas dega jau 32 metus – kokia jo paskirtis?

Viename Vokietijos mieste – Drezdene per pastaruosius 32 metus daug kas pasikeitė – žlugo komunizmas ir suklestėjo demokratija, o pats miestas atgimė. Tačiau vieno dalyko niekas nepakeitė – šviesoforo, kuris rodo raudoną signalą nuo pat 1987 metų.

Raudonas signalas reguliuoja eismą tiesiai, tuo tarpu tie, kurie nori sukti dešinėn, gali tai daryti įsitikinę, kad yra saugu.  <br>123RF nuotr. 
Raudonas signalas reguliuoja eismą tiesiai, tuo tarpu tie, kurie nori sukti dešinėn, gali tai daryti įsitikinę, kad yra saugu.  <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2019, 10:34 AM, atnaujinta Mar 8, 2019, 10:39 AM

Šis šviesoforas stovi keturių skirtingų gatvių sankryžoje, pietinėje miesto dalyje, netoli Elbės upės. Raudonas signalas reguliuoja eismą tiesiai, tuo tarpu tie, kurie nori sukti dešinėn, gali tai daryti įsitikinę, kad yra saugu. Žinoma, jei žmogus sugalvotų važiuoti tiesiai – neaišku kiek laiko jam tektų laukti, mat šviesoforas nekeičia spalvos jau tris dešimtmečius.

Iš karto kyla klausimas, kodėl niekas jo nepakeičia? Nejaugi per tiek laiko niekas nepranešė vietinei valdžiai, kad šviesoforas neveikia? Na, atsakymas yra gana paprastas, šviesoforą taip užprogramavo pati miesto savivaldybės administracija. Tik... kodėl?

Per metus valdžia šio vieno šviesoforo išlaikymui išleidžia 5500 eurų, o per visus šiuos metus suma viršijo 150 000 eurų. Nors tai gali pasirodyti visiška nesąmonė ir išteklių švaistymas – valdžia turi išsamų ir aišku paaiškinimą, kodėl šviesoforas rodo tik raudoną signalą.

Miesto valdžia aiškina, kad vietiniai teisės aktai įpareigoja sudaryti konkretų šviesoforo signalų planą (algoritmą). Šis planas yra paremtas Gatvių transporto tyrimų instituto direktyvomis. Kadangi žalias signalas reiškia, kad transporto priemonėms leidžiama važiuoti, vadinasi visi šiam veiksmui prieštaraujantys šviesoforai turi būti išjungti. Raudonas signalas reiškia, kad važiuoti draudžiama, tačiau jei ant jo yra lentelė su žalia rodykle – sukti į dešinę galima. Kadangi ant raudonai degančio šviesoforo ši lentelė yra, valdžia sako, kad galima apsieiti ir be žalio šviesoforo signalo. Bet kodėl tada jo apskritai nepašalinti?

Miesto valdžia sakė, kad gatvė, kurioje stovi tik raudonai šviečiantis šviesoforas, ribojasi su sankryža, todėl jo pašalinti negalima. Ženklas „stop“ šiuo atveju nesiderina su likusia šviesoforų sistema ir dėl to neišpildo miesto teisės aktų. Įdomu ir tai, kad nors šviesofore dega tik raudonas signalas, į kasmetinius išlaikymo kaštus įeina ir geltonų bei žalių lempučių keitimas, nors jos yra ir visiškai nenaudojamos.

Parengta pagal „The Local“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.