Priežastys, kodėl didžiausios vandenynų pabaisos niekada nepamatysite jūrų muziejuose

Tūkstančiai entuziastų ir ekstremalumus mėgstančių žmonių kasmet neria po vandeniu narvuose, kad susidurtų akis į akį su rykliais. Tokie nutrūktgalviai nepasitenkina tik kelione į jūrų muziejų, kuriame gali pamatyti ryklius, plaukiojančius akvariumuose.

Baltojo ryklio niekada nepamatysite jokiame jūrų muziejuje ar akvariume.<br> 123RF nuotr.
Baltojo ryklio niekada nepamatysite jokiame jūrų muziejuje ar akvariume.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2019, 10:59 AM

Tiesa, akvariume niekada nepamatysite baltojo ryklio – o dėl to šių gyvūnų entuziastai gali likti nusivylę. Bet gali kilti klausimas – kodėl baltojo ryklio niekada neišvysime nelaisvėje?

Atsakymas yra gana paprastas: nelaisvėje jie tiesiog neišgyventų.

Biologai ir kiti mokslininkai bandė įvairiausius veisimo būdus, kurie galėtų padėti auginti didžiuosius baltuosius ryklius nelaisvėje – tačiau nesėkmingai. Tiesa, neseniai buvo pasiektas rekordas, nes baltojo ryklio patelė Monterėjaus įlankos (Kalifornija, JAV) 4 mln. litrų akvariume išgyveno 44 dienas.

Išleidus ją iš akvariumo, vos po savaitės jį nugaišo. Ankstesnis rekordas buvo užfiksuotas 1981 metais, kai San Francisko (JAV) Jūrų pasaulyje baltasis ryklys išgyveno vos 16 dienų. Po to jis buvo išleistas į laisvę, tačiau nustojo ėsti ir neišgyveno.

Taigi, kodėl didieji baltieji rykliai negali išgyveni nelaisvėje? Tai mėgina paaiškinti kelios teorijos:

  • Šie rykliai yra atvirų vandenų sutvėrimai, todėl jų nevalia suvaržyti. Buvo užfiksuota, kad sekikliais pažymėti rykliai vos per kelias dienas nuplaukia šimtus kilometrų. Toks fizinis aktyvumas ir laisvė yra itin svarbūs jų egzistavimui.
  • Nelaisvėje jie suserga depresija. Taip laikomi didieji baltieji rykliai ima trinti savo nosis į akvariumo stiklą ir praranda apetitą. Be to, susirgę depresija jie tampa itin agresyviais.
  • Didžiuosius baltuosius ryklius nelaisvėje laikyti yra itin brangu – kadangi jie suryja visus sutvėrimus, esančius tame pačiame akvariume. Taigi, akvariumą reikėtų nuolatos pripildyti naujais vandens gyvūnais – arba laikyti ryklį vieną didžiule akvariume, kuris turėtų būti bent kilometro ilgio.
  • Šiems rykliams nepatinka, kai juos šeria žmonės – dėl to jie gali išvis atsisakyti ėsti. Dėl šios priežasties jie arba gaišta, arba juos tenka išleisti į laisvę. Didieji baltieji rykliai yra natūralūs plėšrūnai, todėl jiems būtina medžioti.
  • Kai kurie mokslininkai mano, kad rykliai suserga depresija ir galiausiai numiršta nelaisvėje dėl netinkamo vandens tirpalo, kuriame dažniausiai trūksta druskos. Mat šie sutvėrimai gyvena sūriame vandenyje, todėl tokį būtina suteikti ir jiems esant nelaisvėje.
  • Šie rykliai sukuria daug logistinių nepatogumų – juos reikia ne tik saugiai sugauti, bet ir nugabenti iki akvariumo – o viso šio proceso metu jie turi būti vandenyje.
  • Dėl jų dydžio ir agresyvaus elgesio juos itin sunku suvaldyti. Dauguma žmonių tiesiog nenori rizikuoti ir tuo užsiimti – tuo labiau, kad ir jų išlaikymas yra itin brangus.

Geriausias ir saugiausias būdas pamatyti šiuos ryklius, tai yra panerti po vandeniu narve netoli Gansbaai (Pietų Afrika). Iki jų gyvenamosios vietos nuplaukti užtrunka vos 15 minučių, o aktyvūs jie yra visais metų laikais. Tikimybė kelionės metu pamatyti baltąjį ryklį yra net 99,5 proc.

Parengta pagal „Shark Bookings“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.