Kodėl plaukai juodi, o barzda – raudona?

Kodėl tiek daug vyrų turi raudonos spalvos barzdas, nors jų plaukų spalva yra visai ne raudona? Viską lemia ne kas kitas, o genai.

 %manoma turėti raudoną barzdą ar raudonus plaukus kitoje kūno vietoje, net jei ir nei vienas tėvų nėra raudonplaukis ir neturėjo slapto romano su raudonplaukiu.<br> 123RF nuotr.
 %manoma turėti raudoną barzdą ar raudonus plaukus kitoje kūno vietoje, net jei ir nei vienas tėvų nėra raudonplaukis ir neturėjo slapto romano su raudonplaukiu.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2019, 10:38 AM, atnaujinta Jul 4, 2019, 10:39 AM

Genai, kurie nulemia plaukų spalvą yra vadinami „nepilnai dominuojančiais paveldimais genais“. Tai reiškia, kad nėra nei vieno geno, kuris dominuotų prieš kitus, tačiau visi genai veikia vieni kitus.

Kiekvienas genas skirtingo žmogaus organizme gali išreikšti save skirtingai. Tai lemia daugybę variacijų, o viena iš jų – kai žmogaus plaukų spalva skiriasi nuo jo barzdos, pažastų ar kitų vietų plaukų spalvos.

Bendrai kalbant, žmonės plaukų spalvą paveldi ne tik iš tėvų, bet ir iš senelių ar dar tolimesnių protėvių. Tad visai įmanoma, kad vienas tolimas protėvis turėjo plaukų spalvą, kuri pasireiškia jums per tam tikrą genų kombinaciją. O tai tėvams gali būti labai netikėta.

Tad čia nieko stebėtino – genai apsprendžia jūsų plaukų spalvą. Tačiau kodėl daug vyrų turi raudonas barzdas?

Plaukų spalvos intensyvumas priklauso nuo melanino ar pigmento kiekio plaukuose. Žmogaus DNR užprogramuoja ne tik kokios rūšies pigmentą žmogus turi, bet ir jo kiekį. Baltaodžiuose žmonėse atspalvis priklauso nuo dviejų rūšių melanino: eumelanino (juodas pigmentas) ir feomelanino (raudonas pigmentas). Tamsiaplaukių žmonių plaukų ląstelėse yra tik eumelanino. Blondinai turi mažiau eumelanino. O raudonplaukių plaukuose pagrinde randama tik feomelanino.

Daugiau nei prieš dešimtmetį mokslininkai išsiaiškino, kad vienas 16 chromosomoje esantis genas (MC1R) vaidina svarbų vaidmenį suteikiant žmonėms raudoną spalvą. MC1R užduotis yra gaminti baltymą, pavadinimu Melakortinas-1. Šis baltymas vaidina svarbų vaidmenį paverčia feomelaniną eumelaninu. Kai kas nors paveldi dvi mutavusias MC1R geno versijas (po vieną iš kiekvieno iš tėvų), mažiau feomelanino yra paverčiama eumelaninu. Feomelaninas kaupiasi pigmento ląstelėse, dėl ko žmogus gimsta su raudona plaukų spalva bei šviesia oda.

Netikėtos raudonos spalvos barzda yra tos pačios geno MC1R mutacijos padarinys. Kai žmogus turi vieną mutavusį MC1R, žmogus gali turėti raudonų plaukų netikėtose vietose. Tiesa, šiuo mechanizmu nėra įsitikinę net mokslininkai. Kadangi raudonos spalvos barzda sveikatai nekenkia, mokslininkai šio reiškinio tyrimams didelio dėmesio neskiria.

Apibendrinant, visai įmanoma turėti raudoną barzdą ar raudonus plaukus kitoje kūno vietoje, net jei ir nei vienas tėvų nėra raudonplaukis ir neturėjo slapto romano su raudonplaukiu. O tie, kas dėl to labai pergyvena, galima pasakyti tik tiek – genų pakeisti neįmanoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.