Ar deguonis gali nužudyti žmogų? Atsakymą turbūt nujaučiate

Be deguonies žmogus numirtų, todėl jis yra gyvybiškai svarbus. Tad turbūt mažai kas pagalvoti, kad deguonis gali ir kenkti žmogui. Vis dėlto, pasirodo, deguonies perteklius gali lemti netgi žmogaus mirtį. Kaip taip gali būti?

 Jeigu kvėpuosite oru, kuriame yra žymiai didesnė deguonies (O2) koncentracija, plaučiuose esantis deguonis atims iš kraujo galimybę jį išnešioti.<br> 123RF iliustr.
 Jeigu kvėpuosite oru, kuriame yra žymiai didesnė deguonies (O2) koncentracija, plaučiuose esantis deguonis atims iš kraujo galimybę jį išnešioti.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-09-20 09:17

Mūsų kraujas evoliucionavo taip, kad įsisavintų mūsų įkvepiamą deguonį ir saugiai jį perduotų deguonį išnešiojančiai molekulei, vadinamai hemoglobinu. Jeigu kvėpuosite oru, kuriame yra žymiai didesnė deguonies (O2) koncentracija, plaučiuose esantis deguonis atims iš kraujo galimybę jį išnešioti.

Tokiu atveju papildomas deguonis patenka į plaučių paviršiuje esančius baltymus, įsikiša į centrinės nervinės sistemos darbą bei ima pulti tinklainę.

Priešingai nei manoma, oro hiperventiliavimas įprasto slėgio sąlygomis niekada nesukelia apsinuodijimo deguonimi, o apsvaigimą lemia pernelyg žemas CO2 lygis.

Tačiau kvėpuojant deguonį 0,5 baro ar aukštesniu slėgiu (maždaug 2,5 karto didesniu nei įprasta) ilgiau nei 16 valandų, gali negrįžtamai pažeisti plaučius ir galiausiai lemti žmogaus mirtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.