Kas geriau – stiklinė apelsinų sulčių ar 5 apelsinai?

Cukraus apykaita yra procesas, kurio metu cukrus, gaunamas iš mūsų valgomo maisto, yra naudojamas kaip mūsų organizmo kuras. Organizmo ląstelės gali naudoti gliukozę tiesiogiai energijai gaminti, o dauguma ląstelių energijos gamybai taip pat gali naudoti sočiąsias rūgštis.

 Vienoje apelsinų sulčių stiklinėje yra tiek koncentruoto cukraus, kiek penkiuose ar šešiuose neapdorotuose apelsinuose. O išgerti vieną stiklinę apelsinų sulčių yra žymiai paprasčiau, nei vienu prisėdimu suvalgyti 5-6 apelsinus.<br> 123rf nuotr.
 Vienoje apelsinų sulčių stiklinėje yra tiek koncentruoto cukraus, kiek penkiuose ar šešiuose neapdorotuose apelsinuose. O išgerti vieną stiklinę apelsinų sulčių yra žymiai paprasčiau, nei vienu prisėdimu suvalgyti 5-6 apelsinus.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2020, 8:53 AM

Gliukozė ir fruktozė yra metabolizuojamos skirtingai, bet jų vartojant per gausiai, tai gali sukelti įvairių pasekmių sveikatai.

Pirmiausiai panagrinėkime gliukozę. Kai maistas yra suvartojamas, vėliau seka gliukozės kiekio kraujyje kilimas ir kritimas. Gliukozę kraujas pasisavina iš virškinamojo trakto ir išnešioja viso organizmo ląstelėms.

Kraujyje esanti gliukozė stimuliuoja kasą, kad ši išskirtų insuliną, kuris padeda ląstelėms įsisavinti gliukozę – dėl ko gliukozės kiekis kraujyje grįžta į pradinį lygį. Insulinas neleidžia deginti riebalų, o skatina gliukozės deginimą, kaip pirminį organizmo energijos šaltinį.

Perteklinis gliukozės kiekis glikogenos pavidalu yra laikomas raumenyse – arba lipidų pavidalų laikomas riebaliniuose audiniuose.

Kraujas fruktozę įsisavina taip pat iš virškinamojo trakto, tačiau šiuo atveju į procesą įsikiša kepenys, kurios prie apdorojimą fruktozę paverčia gliukoze arba riebalais. Kepenys gliukozę arba riebalus gali išskirti į kraują arba laikyti glikogeno ar riebalinių atsargų pavidalu.

O tai, jeigu cukrus yra vartojamas dideliais kiekiais, gali sukelti kepenų ligą arba padidinti riziką susirgti cukralige ar širdies ir kraujagyslių ligomis.

Tam tikra sąveika egzistuoja ir tarp gliukozės bei fruktozės – gliukozė leidžia įsisavinti fruktozę iš virškinamojo trakto, o pastaroji gali pagreitinti gliukozės įsisavinimą bei kaupimą kepenyse.

Jeigu cukrus atkeliauja kartu su tekstūra (pavyzdžiui, neapdorotu vaisiumi), tada 30 procentų cukraus nebus įsisavinta. Vietoje to, jį suvirškins virškinamajame trakte esantys mikrobai, o tai gali paįvairinti mikrobinę įvairovę bei apsaugoti nuo kai kurių ligų. Tai taip pat sulėtina gliukozės kiekio kilimą kraujyje – o tai turi teigiamą poveikį sveikatai.

Padauginti cukraus yra labai lengva – ypač geriant sultis ir saldžiuosius gėrimus, kadangi juos pagrinde sudaro cukrus ir vanduo. Vienoje apelsinų sulčių stiklinėje yra tiek koncentruoto cukraus, kiek penkiuose ar šešiuose neapdorotuose apelsinuose.

O išgerti vieną stiklinę apelsinų sulčių yra žymiai paprasčiau, nei vienu prisėdimu suvalgyti 5-6 apelsinus.

Be to, gaivieji gėrimai taip greitai nesuteikia sotumo, kaip maistas. Dėl šios priežasties nesunku padauginti tokių gėrimų.

O nedideliame gaiviajame gėrime yra daugmaž devyni šaukšteliai pridėtinio cukraus, todėl išgėrus vieną tokį gėrimą, kartu su juo gaunate visą rekomenduojamą cukraus dienos kiekio normą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.