Kaip dažnai reikėtų keisti patalynę?

Kai kurie galėtų pagalvoti, kad šia tema nereikėtų diskutuoti viešai – tačiau ji liečia kiekvieną mūsų: kaip dažnai keisti ir plauti patalynę?

 L.Browning teigia, kad naujos patalynės kvapas gali prisidėti prie komforto, laimės ir ramybės jausmo lovoje.<br> 123rf nuotr.
 L.Browning teigia, kad naujos patalynės kvapas gali prisidėti prie komforto, laimės ir ramybės jausmo lovoje.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2022, 12:56 PM

Tyrimas parodė, kad visuomenė nesutaria dėl atsakymo į šį klausimą – ir Jungtinėje Karalystėje atlikta 2250 žmonių apklausa tai patvirtino.

Beveik pusė vienišų vyrų nurodė, kad jie neskalbia patalynės net iki mėnesio, o 12 procentų nurodė, kad skalbia patalynę tik tuomet, kai prisimena. Psichologė, neuromokslininkė ir miego ekspertė dr. Lindsay Browning sako, kad tai nėra gera mintis.

Vienišos moterys patalynę keičia dažniau – 62 procentai apklaustų moterų patalynę keičia kas dvi savaites, o poros – kas tris savaites.

Kodėl mums būtina keisti patalynę?

Dr. L.Browning sako, kad patalynę reikėtų keisti kas savaitę arba daugiausiai – kas dvi. Higiena yra svarbus veiksnys, o viena iš priežasčių yra prakaitas. Tikriausiai ne vienas yra patyręs, kaip sunku miegoti karščio bangos vasarą metu.

L.Browning sako, kad prakaitas įsigeria į patalynę, dėl ko ji prasmirsta – bet taip pat ir „užsikemša“.

Ji sako, kad geram miegui būtina turėti orui gerai pralaidžią patalynę. Tačiau čia reikšmę turi ne tik prakaitas, bet ir negyvos odos ląstelės, kuriomis mes atsikratome taip pat miego metu. Jei dažnai neplauname patalynės, šios ląstelės joje ima kauptis – o tai reiškia, kad jomis gali maitintis erkutės, kurios sukelia diskomfortą ir odos bėrimą. Taigi miegosite ne tik prakaite ir negyvose odos ląstelėse, bet ir su erkutėmis.

Ar metų laikas turi reikšmės?

Iš dalies. L.Browning sako, kad mes galime būti atlaidesni žiemomis – nors patalynės keitimas kas savaitę vis tiek būtų idealu. Jei patalynę keičiate kas dvi savaites, tai jau nėra labai gerai. Anot mokslininkės, nors žiemos metu prakaituojame mažiau, patalynėje vis tiek kaupiasi negyvos odos ląstelės. Negana to, miegoti einame šiek tiek purvinomis rankomis.

Apklausos metu 18 procentų dalyvių nurodė, kad prieš eidami miegoti prausiasi, kad patalynė taip greitai neišsipurvintų. Tačiau L.Browning teigimu, pavasarį ir vasarą kyla papildoma problema – šienligė ir žiedadulkės.

Anot jos, dėl to būtina dažnai skalbti patalynę – nes šie alergenai atsinešami į lovą.

Miego šventovė

Dėl ko žmonės taip dažnai nekeičia patalynės? Tarp priežasčių yra užmaršumas (67 procentai), nerūpėjimas (35 procentai) bei pakaitinių patalynių komplektų neturėjimas (22 procentai). 38 procentai apklaustųjų nemanė, kad patalynę reikia keisti dažniau.

L.Browning sako, kad patalai turėtų būti tarsi žmogaus šventovė miegui – nuostabi, maloni vieta, kurioje jaučiamės laimingi.

L.Browning teigia, kad naujos patalynės kvapas gali prisidėti prie komforto, laimės ir ramybės jausmo lovoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.