Šalis, kurios penktadalis gyventojų yra kilę iš nuteistųjų

Pietrytinę Australijos valstiją Naująjį Pietų Velsą kaip baudžiamąją koloniją 1788 metais įkūrė britai. Per kitus 80 metų iš Anglijos, Airijos, Škotijos ir Velso į Australiją buvo išgabenta daugiau nei 160 000 nuteistųjų, kaip alternatyva mirties bausmei.

 Apie 20 procentų australų yra kilę iš šių nuteistųjų – ir tarp jų yra ir iškilių žmonių. <br> 123rf nuotr.
 Apie 20 procentų australų yra kilę iš šių nuteistųjų – ir tarp jų yra ir iškilių žmonių. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2022, 7:21 AM

Dėl šios priežasties šiandien apie 20 procentų australų yra kilę iš šių nuteistųjų – ir tarp jų yra ir iškilių žmonių. Anot genealogų, buvusio ministro pirmininko Kevino Ruddo proproproproprosenelė buvo nuteista pakarti, nes būdama 11 metų amžiaus įvykdė apiplėšimą. Kai jos bausmė buvo sumažinta, ji kartu su antrąja nuteistuosius gabenusia laivų flotile (ir kurioje sąlygos buvo tokios prastos, kad 25 proc. nuteistųjų numirė kelionės metu) buvo išsiųsta į Australiją.

Įžymybių virėja Maggie Beer sužinojo, kad jos proproprosenelė bei proproprosenelis (nuteisti atitinkamai už vagystę ir dvipatystę) susipažino tada, kai buvo nuplukdyti į Australiją. Tuo tarpu aktorius Jackas Thompsonas sužinojo, kad jo proproprosenelis buvo Airijoje nuteistas už apiplėšimą kelyje.

Bent šimtmetį po nuteistųjų gabenimo pabaigos 1868 metais Australijos kolonijos mėgino slėpti šį palikimą. Babette Smith knygoje „Australia‘s Birthstain“ rašoma, kad istorikų pasakojimai apie teisingumo stoką transportavimo metu, žiaurias bausmes, kai vargšai būdavo teisiami už smulkius nusikaltimus, visuomenėje buvo sutikti nepalankiai.

Tačiau per pastarąjį šimtmetį Australijos gėda buvo paversta jos pasididžiavimu. Tiesa apie didžiąją dalį darbininkų klasės nuteistųjų padėjo pašalinti susidariusią dėmę, kadangi kai kurie nuteistieji buvo vaikai, kai kurių nusikaltimai buvo tokie smulkūs kaip cukraus pakelio vagystė, kai kurie buvo politiniai kaliniai, o dar kiti buvo neteisingai nuteisti.

Be to, nuteistųjų eros metais buvo ir įžymybių – kaip pavyzdžiui, prieštaringai vertinamas nusikaltėlis Nedas Kelly, pirmasis šalyje romanų rašytojas Henry Savery, nusipelnęs architektas Francis Greenway ir „laukinis baltasis žmogus“ William Buckley, kuris pabėgo iš nelaisvės ir likusį savo gyvenimą nugyveno su aborigenų watourongų gentimi.

Nedas Kelly buvo Robino Hudo stiliaus didvyris, kuris atspindėjo kovą tarp vargingų provincijos Airijos australų ir priespaudą naudojusios valdančiosios britų klasės. Jo tėvas buvo kiaulių vagis iš Airijos, o pats N.Kelly Viktorijoje buvo nuteistas už mažareikšmius nusikaltimus.

Tačiau jis ir jo šeima kartojo, kad juos persekioja policija. Galiausiai, kai pareigūnai apkaltino jį policininko nušovimu, N.Kelly pabėgo į Australijos miškus ir 1878 metų balandžio mėnesį kartu su broliu ir dar dviem draugais suformavo Kelly gaują. Jie nuo teisėsaugos slapstėsi dvejus metus, pakeliui plėšdami bankus ir susišaudymuose žudydami policininkus. Jų siautėjimas baigėsi po 9 valandas trukusios kovos su policija – kiti gaujos nariai buvo mirtinai sušaudyti, o pats N.Kelly buvo sučiuptas ir vėliau pakartas.

2011 metais N.Kelly palaikai buvo atpažinti masinėse kalinių kapinėse Melburne, ištyrus jo giminaičio DNR pavyzdžius.

Nuteistųjų era paliko svarbių pėdsakų visoje šalyje, kuriuos dabar gali tyrinėti vietiniai ir turistai, įskaitant Tasmanijos nuteistųjų kelią, 11 Australijos nuteistųjų stovyklų (dabar pripažintų pasaulio paveldu) bei su Nedo Kelly susijusias ekskursijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.